nasljednik inzka

Njemački list otkrio prioritete Christiana Schmidta na čelu OHR-a

31.12.2020.
u 15:38

Bivši ministar poljoprivrede i političar CSU-a Christian Schmidt trebao bi postati visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini umjesto Austrijanca Valentina Inzka, piše njemački dnevnik "Tagesszeitung", koji otkriva i političke prioritete novog šefa OHR-a.

Njemački dnevnik piše da bi i Rusija mogla prihvatiti 63-godišnjeg političara iz CSU-a Christiana Schmidta te da su, prema informacijama ovog dnevnika iz diplomatskih krugova, Angela Merkel i njena Vlada uspjeli integrirati Rusiju u novu strategiju međunarodne zajendice u BiH.

- Schmidt je bivši ministar poljoprivrede i ima dobre kontakte s Istočnom Europom i Rusijom, a nekoliko je puta bio i u Bosni i Hercegovini. Vijeće za implementaciju mira (PIC) mora ga izabrati na proljeće uz blagoslov Rusije - piše ovaj dnevnik.

Dalje se konstatira kako promjena šefa OHR-a ukazuje na novu politiku međunarodne zajednice prema BiH.

- Njemačka, nova administracija SAD-a i Bruxelles žele, iznad svega, zemlju osloboditi njene ustavne i ekonomske bijede i odrediti put za prijem zemlje u EU - navodi se, prenosi Avaz. 

Njemački listi dalje navodi da “BiH treba temeljito reformirati te da su aktualni visoki predstavnik Valentin Inzko i njegov prethodnik Christian Schwarz-Schilling već dali smjernice za buduće djelovanje”.

Osim reforme Ustava, kao nulte prioritete novog šefa OHR-a, list navodi tri točke:

Vladavina korumpiranih nacionalističkih političara mora biti ograničena u kratkom roku, pravosudni sustav mora biti temeljno reformiran, ratni zločini se više ne bi trebali veličati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije