Projekt budućnosti

Njegu i pomoć u kući dobit će 30 korisnika u Žepču, broj će rasti

19.03.2021.
u 15:31

“Njega i pomoć u kući” i “Starenje i zdravlje”, kako ga brojni nazivaju, “Projekt budućnosti” uskoro bi trebao zaživjeti u općini Žepče.

Potpis na ugovor i skoru realizaciju projekta stavili su načelnik žepačke općine Mato Zovko, predsjednik Općinske organizacije Crvenoga križa Žepče Marko Sinanović i Švicarski Crveni križ u Bosni i Hercegovini.

Broj korisnika će rasti

Projekt provodi Švicarski Crveni križ u Bosni i Hercegovini u suradnji s Društvom Crvenog križa Bosne i Hercegovine, uz financijsku potporu Švicarske agencije za razvoj i suradnju pri Veleposlanstvu Švicarske u Bosni i Hercegovini. Projekti “Njega i pomoć u kući” i “Starenje i zdravlje” trajat će četiri godine, a Bistrica, Lovnica, Ozimica i Žepče mjesne su zajednice iz kojih će biti uključeno 30 korisnika u prvu fazu projekta. Prema projektom planu, kako su nam potvrdili iz Općine Žepče, broj korisnika iz godine u godinu povećavat će se kako se bude povećavala vrijednost i sufinanciranje projekta. Cilj projekta je doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba olakšavajući svakodnevni život, kao i jačanje sustava njege u kući osobama treće životne dobi. Od ovoga projekta će, osim korisnika, veliku korist imati i mladi volonteri Crvenoga križa Žepče koji će raditi na projektu, kao i osobe koje će biti zaposlene u ovomu projektu. Ovaj projekt je, kažu nam iz Općine, relevantan i inovativan. - Relevantan je zbog toga što to nama stvarno treba jer imamo starijih stanovnika kojima je potrebna pomoć i koji ne žele napuštati svoje domove, mjesto gdje su naviknuli živjeti i ovo je način da se do tih osoba dođe bez primoravanja da moraju ići na druga mjesta u starosti, primjerice, u staračke domove. Inovativan je zbog toga što primjenjuje novi model kućne njege. Ona će obuhvatiti medicinsku njegu korisnika, društvenu potporu, odnosno razgovor s korisnicima i higijenu, ili da im očiste kuću. Važno je istaknuti i kako će priliku za posao dobiti četiri nezaposlene osobe. Tri su već sada obučene za rad s korisnicima i jedna će biti visokoobrazovana osoba, socijalni radnik. Kad je riječ o financiranju, čak 90 posto troškova preuzima švicarsko predstavništvo koje će se tijekom godina smanjivati, a preuzimat će ga Općina.

Nužne usluge

Ovaj ugovor potpisan je s četirima općinama i Distriktom Brčko u Tuzli, mjestu gdje je ovaj projekt već ranije započeo i došao do faze samoodrživosti. Koliko je važan i potreban u BiH, kazala je direktorica Koordinacijskog ureda Švicarskog CK-a u BiH Mihela Hinić istaknuvši procjene i nalaze iz kojih je vidljivo kako će do 2060. više od 30 posto osoba imati iznad 60 godina. Gledajući dugoročno, cilj je projekt kroz određeno vrijeme integrirati i da postane dio zdravstvenog sustava kao produljena ruka zdravstvenog djelovanja i pružanja nužnih usluga osobama starije životne dobi u udobnosti njihova doma. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?