savjeti stručnjaka

Njega kose u jesen: Kada vas opadanje kose treba zabrinuti

06.11.2019.
u 16:55

Opadanje kose glavni je problem koji u jesen muči većinu žena. Stoga ne čudi da su upravo suha kosa, ispucali vrhovi, ispiranje boje, promjene u boji i suho tjeme najčešći problemi na koje se nakon ljetovanja mnogi žale frizeru.

Stručnjaci tvrde da nas sezonsko opadanje kose ne treba brinuti. Također, i da pojačano opadanje ne smije trajati duže od tri mjeseca. To je za Klix.ba kazao frizer Nermin Bešić iz Sarajeva. Normalnim se, kaže smatra gubitak do 100 dlaka dnevno.

"Opadanje kose u jesen spada u sezonsko opadanje i primjećuje ga većina ljudi. Ono pretežito traje od četiri do osam tjedana zbog toga nema razloga za brigu", pojašnjava Bešić.

Krivac je, kaže, niska vlažnost zraka vani i ugrijanog zraka u prostorima.

"Kako dolaze hladni dani, tako se povećava i dodatna opasnost od oštećenja kose. Kosa postaje izložena negativnim utjecajima isušenog zraka prostorija koje se griju. Počinju se nositi kape, šalovi, jakne s većim kragnama koje kosu čine naelektriziranom i sklonijom pucanju", kaže Bešić.

Upravo zbog toga mnogi se pitaju zašto im je kosa suha i zašto gubi svoju svilenkastu prirodu u razdoblju jesen/zima.

"Da bi sve to izbjegli prilikom pranja kose koristite šampone i maske koje će dubinski hidratizirati vašu kosu i zaštiti je od vanjskih utjecaja. Osim toga, možete koristiti različita ulja za kosu kao što su arganovo, bademovo, kokosovo, da biste smanjili elektriziranje kose i samim tim spriječili pucanje kose. Najbolje vam je zatražiti savjet stručne osobe, odnosno frizera, o tome koja bi najbolja maska i šampon bili za vaš tip kose ili napravite neku masku iz kućne radinosti", savjetuje Bešić.

No ipak, napominje kako je prvi korak u njezi kose prehrana, posebno proteini i željezo.

"Ako vam se opadanje kose nastavi, obratite se doktoru, jer onda je već neki drugi razlog zbog čega vam se to događa. Uzrok često može biti i loše željezo, problemi sa štitnom žlijezdom, nagla promjena kilaže, infekcija kože-vlasišta i slično", naglašava Bešić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije