Uspjeh bračnog para iz Jurkovice

Nitko nije vjerovao da će uspjeti, a uzgojili lubenice rekorderke

Foto: RAS Srbija
1/2
22.07.2017.
u 08:18

Na polju Mire i Save Vasića u Srednjoj Jurkovici bogato su rodile lubenice, rekordne težine i dobre kvalitete. Karakteristično je da se nitko ovdje, prije njih, nije bavio ovom proizvodnjom.

Vasići kažu da meštani Jurkovice i drugih sela u brdskom dijelu gradiške općine, na znatno većoj nadmorskoj visni od Lijevče polja poznatog po intenzivnoj proizvodnji lubenica, ne veruju da u njihovom kraju uspjeva ovo voće. Lubenice u Jurkovici, kaže Savo Vasić koji je rođen i odrastao u Lijevče polju, gotovo nitko nije sijao, piše Blic.rs. 

- Vjeruje se da lubenice ne uspijevaju u Potkozarju, gdje je klima dobra, a kvaliteta zemljišta solidna. Ovdje su oduvijek uzgajali druge voćke a po lubenice su išli u Lijevče polje. Kad smo se Mira i ja odlučili posijati lubenice, svi su to komentirali kao promašaj, odgovarali nas od toga, uvjeravali da je to samo bespotreban trošak – prisjeća se Savo komentara svojih susjeda kada je krajem zime rekao da će uzgajati lubenice.

On kaže da je neophodno pridržavati se stručnih savjeta, adekvatna priprema zemljišta koje uključuje provjeru kvalitete i sastava, poštivanje rokova sjetve, adekvatna prihrana, korištenje folije i navodnjavanje po sustavu kap po kap.

Savo je rođen i odrastao u kraju gdje se proizvodi mnogo lubenica i davno je, još u djetinjstvu, stekao solidno iskustvo u ovoj proizvodnji.

- Ovde je zemljište nešto drugačije strukture nego u Lijevče polju i neophodno je dodati krečnjak i time regulirati sastav odnosno osigurati kvalitetu za dobar rod. Pažljivo smo odabrali parcelu, držali se stručnih savjeta i rezultati nisu izostali – pohvalili su se Mira i Savo Vasić koji su prvu berbu imali početkom srpnja. Računaju da će po dunumu imati više od osam tona do vagona lubenice, što je rod približan rekordima u lijevčanskim selima.

- Imamo i dunum i pol dinje koja je također dobro rodila. Zadovoljni smo i prodajom jer imamo nekoliko punktova a gotovo svi meštani Jurkovice i okolnih sela dolaze na naše polje, tu sami biraju, beru i kupuju lubenice – priča Mira Vasić i dodaje kako je ovo osjetljiva proizvodnja, da se od ranog proleća moraju paziti sadnice i svaki korak uraditi u skladu sa stručnim savjetima.

- Nekoliko naših susjeda odnijelo je sadnice da i oni pokušaju, na malim parcelama proizvesti lubenice ali nikome nije uspjelo. Tome se čude, kada zakorače u naše polje puno sočnih i velikih lubenica od petanestak i više kilograma, mnogo veće, navode.  

Foto: RAS Srbija

Ovaj bračni par kaže da je zarada već nakon prve berbe solidna i da im se trud već sada počinje isplaćivati. Poučeni iskustvom bračnog para Vasić, mnogi u Jurkovici zagovaraju proizvodnju lubenice već od naredne sezone. Inače, cijene ovog voća su u prosjeku su 0,50 KM po kilogramu, što se smatra prilično stimulativnim.

Pustare pretvorio u rodna polja

Brane Račić i njegova supruga Tatjana koji su godinama živjeli u Rijeci, vratili su se na pusto imanje njenih roditelja u Novom Selu kod Gradiške i organizirali proizvodnju povrća.

U plastenicima imaju 1500 struka paprika, 700 struka rajčica, nekoliko stotina sadnica krastavca.

- Računamo na deset berbi paprika i ukupan rod od tri tone, približno toliko rajčica te manje količine krastavca i drugog povrća. Zapuštena polja smo obradili, iskoristili svaku stopu, mnogo radimo ali se ne žalimo. Tko god hoće ovdje raditi, ima posla i može solidno zaraditi i od toga živjeti – tvrdi Brane Račić, porijeklom iz Stare Topole koji također uzgaja stoku, proizvodi sijeno, bavi se stolarijom, plete ribarske mreže… Za sebe kaže da radi za trojicu i da ima tisuću zanata. Njegova supruga, povremeno služi starije osobe u Njemačkoj dok Brane u Novom Selu obara rekorde u proizvodnji povrća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?