različiti podaci

Nitko ne zna koliko BiH ima stanovnika: Od posljednjeg popisa manje nas je za pola milijuna

stanovništvo
29.08.2019.
u 09:13

Bosna i Hercegovine od 2013. godine do danas ostala je bez gotovo 550.000 stanovnika. To su podaci iz Ankete o radnoj snazi koju objavljuje Državna agencija za statistiku 2013., prema kojima je naša država imala 3,05 milijuna stanovnika, a 2018. taj broj smanjen je na 2,7 milijuna.

Jednostavnom računicom dođe se do podatka da je, prema anketama Agencije, BiH ostala bez 350.000 građana, piše Dnevni avaz. 

Kako je pojasnila Mirsada Adembegović iz Agencije za statistiku BiH, u izradama ovih anketa Agencija nije uzimala u obzir stanovnike koji su napustili BiH, jer nema relevantne podatke.  

Ovom broju, dakle, potrebno je dodati i rezultate istraživanja Unije za održivi povratak i integracije, prema kojem je od srpnja 2013. do početka 2019. našu zemlju napustilo minimalno 186.000 stanovnika. Da je taj broj točan, potvrdila je i direktorica Unije Mirhunisa Zukić.

Kada se, dakle, podacima Agencije dodaju podaci Unije, Bosnu i Hercegovinu u posljednjih šest godina napustilo je više od 530.000 stanovnika. 

No, zbunjujuća je činjenica da, prema službenom broju stanovnika iz popisa 2013. godine koji ima Agencija za statistiku, naša zemlja ima 3.531.159 stanovnika, nekoliko stotina tisuća manje nego što su pokazale ankete.

Danas je mnogo veći problem jer se uopće ne zna koliko u BiH živi ljudi. Da je tako, govori i činjenica da u javnosti postoje različiti podaci, od pola milijuna pa do toga da je u posljednjih šest godina država ostala bez više od 800.000 ljudi. Da nemaju preciznih podataka, potvrdili su i u Državnoj agenciji za statistiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?