28. obljetnica 4. gardijske motorizirane brigade HVO-a "Sinovi Posavine"

Nisu bili samo branitelji, gradili su i crkve, domove...

07.10.2022.
u 16:23

Postrojbe HVO-a svoj put ispisivale su nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta na prostoru nekadašnje oraško-šamačke bojišnice. Među njima herojski put ispisivala je 4. gardijska motorizirana brigada HVO-a "Sinovi Posavine" kao elitna postrojba koju su krasili ponos, domoljublje i žrtva, piše Večernji list BiH.

- Pripadnici Sinova Posavine išli su uvijek tamo gdje je najteže i pritom nisu štedjeli sebe, svoje živote ili dijelove svojega tijela - čulo se tijekom obilježavanja rođendana postrojbe u Bukovoj Gredi, gdje je smještena i istoimena vojarna.

Zahvalnost za žrtvu

U krugu vojarne u Bukovoj Gredi obilježen je 28. rođendan legendarne postrojbe 4. gmtbr HVO-a, danas 3. pješadijske bojne 6. pješadijske brigade OS BiH. Izaslanstva udruga izniklih iz Domovinskoga rata, roditelji poginulih Sinova Posavine, predstavnici vojske, zapovjednici postrojbi, civilnih vlasti položili su vijence i zapalili svijeće uz spomen-obilježje za poginule pripadnike postrojbe, a vojni kapelan fra Marinko Živković izmolio je opijelo. Svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH dr. Tomo Vukšić uz koncelebriranje 10-ak svećenika. Nadahnuta propovijed nadbiskupa Vukšića bila je u znaku duhovnog snaženja, vjere i zahvalnosti za najveću žrtvu koju su dali branitelji, a to je svoje živote za obranu svojih domova. Na svečanoj akademiji o ratnom putu postrojbe govorio je bojnik Iljo Oršolić, v. d. zapovjednika 3. pješadijske bojne 6. pješadijske brigade OS BiH, koja baštini svijetlu i herojsku tradiciju Sinova Posavine. Prigodnim se riječima obratio i ratni zapovjednik 4. gmtbr Mato Bilonjić Bomba. - Jedinstvo nas je održalo i za vrijeme Domovinskog rata. Ustroj gardijske brigade bio je kruna usvajanja vojnih doktrina na području Bosanske Posavine jer gardijska brigada nije ustrojena od jedne postrojbe HVO-a, nego iz osam, od 101. do 108. brigade. Bili smo branitelji, ali mi smo gradili i crkve, domove, pomagali školama, organizirali sportske događaje, to su bili veliki iskoraci uz vojne zadaće na ovom području - kazao je brigadni general Bilonjić.

Uručene i zahvalnice

Uručene su i zahvalnice za odličnu suradnju postrojbe s institucijama predsjedniku Vlade PŽ-a Đuri Topiću i predstavniku Grada Orašja Mladenu Markoviću. Akademiji su nazočili umirovljeni general HVO-a general-bojnik Đuro Matuzović, general-bojnik Ivica Jerkić, zamjenik načelnika ZS OS BiH, brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, brigadir Zdravko Rezo, zapovjednik 4. pješadijske brigade OS BiH, izaslanik zamjenika ministra obrane BiH Daniel Nikolić...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije