Muhamed Ibrahim el-Šejbani

Nismo tu zbog malih investicija, Sarajevo može biti kao Dubai

Muhamed Ibrahim el-Šejbani
Avaz
18.09.2016.
u 13:49

"Sarajevo ima sav potencijal da se razvija poput Dubaija", istaknuo je el-Šejbani te dodao da je cilj zainteresirati ljude iz Dubaija da dolaze u BiH

Mi smo ozbiljni investitori i nas mali projekti ne zanimaju, u Sarajevo smo došli zbog velikih investicija. Ovo je za Dnevni avaz kazao Muhamed Ibrahim el-Šejbani, izvršni direktor državnog investicijskog fond Dubaija – Investment Corporation of Dubai (ICD), koji je prije nekoliko dana potpisao memorandum o suradnji s Vladom Sarajevske županije u vezi s ulaganjima u bh. prijestolnici.

El-Šejbani, koji je desna ruka šeika Muhameda Rašida el-Maktuma, predsjednika vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata i jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, potvrdio je namjeru da ovaj fond, koji godišnje ima prihode više od 50 milijardi eura, za početak u BiH sagradi elitni hotel s pet zvjezdica na Skenderiji.

Fond na čijem je čelu raspolaže portfolijem vrijednim čak 160 milijardi dolara.

"Mi smo ovdje već duže vrijeme kroz BBI banku. Tu smo i kroz investicije u poljoprivrednoj oblasti, stalno kupujemo nove pogone u koje investiramo. To su „Bosnaplod“ Brčko, kupili smo nedavno i tvrtku „Hepok“, povezali Sarajevo s Dubaijem putem naše zrakoplovne kompanije „Fly Dubai“. Ali, smatramo da je sada dobar trenutak da se te investicije podignu na višu razinu. Kad je u pitanju Skenderija, naš tim prije tri dana završio je sve pripreme za raspisivanje natječaja za master plan na Skenderiji. Ono što ja vidim, ovo je idealna lokacija za gradnju hotela s pet zvjezdica. Ali, o najavljenim ukupnim investicijama još je rano govoriti. Mogu reći: Evo, uložit ćemo 300 milijuna dolara, ali to nama ništa ne znači. Čim sve projekte završimo, onda ćemo govoriti o sredstvima. A da ćemo graditi hotel, to je točno", jazao je el-Šejbani.

On je poručio kako žele u Sarajevu sagraditi nešto posebno, jedinstveno i različito, što će promijeniti sliku grada.

"Sarajevo ima sav potencijal da se razvija poput Dubaija", istaknuo je te dodao da je cilj zainteresirati ljude iz Dubaija da dolaze u BiH. Ali, potrebno je najprije pojačati turističku ponudu, smještaj i hotelske kapacitete koji zadovoljavaju njihove potrebe.

"Moj je prijedlog da dio radnika iz BiH, kako bismo ojačali turističke kapacitete, odvedemo u Dubai i uključimo u međunarodno tržište turizma, da ih obučimo, da vide kako djeluje veliko tržište. Turizam je velika prilika za BiH, ali BiH još nema dovoljno kapaciteta da zadovolji potrebe gostiju iz Dubaija", istaknuo je između ostalog el-Šejbani. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije