Vučić-Izetbegović

Nikome nije do sukoba, ali svugdje ima usijanih glava

vučić i izetbegović
04.11.2015.
u 21:41

Premijer Srbije Aleksandar Vučić tijekom gostovanja na televiziji N1 s Bakir Izetbegovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH izjavio je da jedino što Srbija želi to je da ima dobre odnose s BiH.

„Jedino što želimo, dakle ne zahtijevamo i ne molimo, želimo biti dobri susjedi, dobri jedni s drugima, odnosno jedni pored drugih, da imamo zajedničku budućnost“, kazao je Vučić. Dodao je da, sasvim sigurno ima pola onih i kod Srba i kod Bošnjaka koji se ne slažu s time.

„Značajan put prema EU je i pred jednima i drugima. Bez obzira na sve to, mi moramo živjeti i unaprijediti naše odnose“, kazao je Vučić i dodao da nikada nikoga i nigdje nije lagao.

“Ono što govorim pred vama, govorim i u Beogradu, Vashingtonu, Biruxsellesu i zaista to mislim. Srbe i Bošnjake razlikuje jedino to što jedni idu u crkvu, drugi u džamiju, druge razlike nema”, ispričao je Vučić i osvrćući se na genocide koji se dogodio u Srebrenici dodao dodao da je tamo otišao kako bi se poklonio žrtvama.

“Nisam otišao tamo samo kao čovjek, kao Aleksandar Vučić, već kao predsjednik Vlade Srbije. Pognuo sam glavu ispred spomenika tim žrtvama iz Srebrenice, ali nisam pognuo glavu kada su poletjele boce prema meni. Time sam uradio veliku stvar za svakoga tko to razumije”, rekao je Vučić.

Tvrdi da od kada je predsjednik Vlade Srbije nije želio povrijediti niti jednog Bošnjaka, da ne bih izazvao dodatne sukobe u Srbiji ili napravio neke druge greške.

“Kao što ja pokušavam biti u vašim cipelama, trudim se, možda ne uspijevam, trudim da ne uvrijedim Bošnjake, tako molim vas da stanete u moje, odnosno naše cipele”, poručio je Vučić Izetbegoviću i dodao kako Izetbegović zna da ne postoji iznenađenje koje on može očekivati od njega bilo gdje na kugli zemaljskoj gdje može reći nešto protiv njega ili BiH.

U lipnju i srpnju  odnosi između BiH i Srbije su izgledali dramatično zbog uhićenja Nasera Orića, Rezolucije UN-a, određenih izjava o negiranju genocida u Srebrenici. Sve je "mirisalo na rat", ali nekoliko mjeseci kasnije stižu pomirljive poruke.

"Nikome nije do sukoba. Svugdje će uvijek biti usijane glave i oni koji imaju puste snove. Mi danas imamo trgovinsku razmjenu blizu tri milijarde maraka, raste izvoz i uvoz u obje zemlje. To omogućava posao i život ljudima u BiH i Srbiji. Ne sastajemo se i ne govorimo jer nas treba neko pohvaliti iz EU, već što to smatramo potrebom. BiH postaje jednom od najznačajnijih zemalja za Srbiju, a isto tako Srbija za BiH. Samo glup i lud čovjek bi mogao raditi protiv toga", naveo je Vučić. 

Voditelj i urednik emisije je istaknuo da je posljednjih nekoliko mjeseci vladala krizna situacija koja je eskalirala u Potočarima, a danas su potpisani međudržavni ugovori uz pomirljive poruke.

"Nastavak nečega što smo počeli Vučić i ja, tj. Srbija i BiH. Pozitivni trend su zaustavile neke stvari, ali ne mislim da ga mogu zaustaviti. Naši odnosi će prolaziti kroz oscijalacije, ali će trend ići naprijed", kazao je Bakir Izetbegović. Dodao je da su u Srebrenici podcijenili negativne emocije.

"U Srebrenici smo podcijenili negativne emocije. Važan detalj jeste da nisam znao da će prvi put nakon 20 godina dužnosnici biti uvedeni u masu i da će proći tim putem 100 metara. Ja sam rekao nešto što nisam trebao reći, a to je da garantiram sigurnost. To su trebali reći oni koji organiziraju sve", kazao je on.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije