Dvostruka mjerila pravosudnih tijela

Ni glasa o zločinima nad Hrvatima od neovisnog Tužiteljstva i Suda

13.11.2016.
u 07:00

Ni nakon dva tjedna ne stišavaju se reakcije Hrvata u BiH, ali i javnosti u Republici Hrvatskoj na uhićenja desetorice visokih dužnosnika HVO-a Orašja. Upozorava se uporno, rekli bismo, i argumentirano na političke utjecaje na Tužiteljstvo BiH, na njegov rad, na dvostruka mjerila kada je u pitanju pokretanje postupaka protiv osumnjičenih za počinjene ratne zločine u proteklom ratu u BiH. Slijede i reakcije prozivanih koji brane svoje postupke, a politike, bošnjačka i srpska, zaklinju se u neovisnost pravosudnih tijela na razini entiteta, a pogotovo Tužiteljstva i Suda za ratne zločine Bosne i Hercegovine. A malo tko im vjeruje, čak ni oni za koje se može reći da su naivni i neupućeni!

Razočaranje Hrvata

Hrvati u BiH su ogorčeni, razočarani, a to se posebno može reći za Hrvate u središnjoj Bosni gdje je niska neprocesuiranih ratnih zločina Armije BiH, a i srpskih paravojnih snaga, vrlo dugačka. Kada su u pitanju uhićenja desetorice Hrvata iz Orašja, govori se čak i o udruženom zločinačkom pothvatu, što bi bilo smiješno da sve rečeno nije tužno. Jer, o šačici pripadnika HVO-a hrvatske, ali i bošnjačke nacionalnosti, a prema uhićenjima, da se zaključiti kako su zločine činili samo Hrvati, govori se kao da su oni, a ne srpska vojska, prognali, opljačkali, zatočili, mučili, maltretirali, mnoge i ubili, više od 250 tisuća Hrvata i Bošnjaka s područja Bosanske Posavine i drugih dijelova sadašnje Republike Srpske.

Kada je riječ o spominjanju udruženog zločinačkog (hrvatskog) pothvata kada su u pitanju počinjeni zločini i uhićenja desetorice pripadnika HVO-a Orašja, Hrvati s područja središnje Bosne upućuju pitanje nadležnim pravosudnim tijelima Federacije i Bosne i Hercegovine - ne bi li se u tu kvalifikaciju zločina mogao svrstati progon 150 tisuća Hrvata s tog područja u vrlo kratkom vremenu, od druge polovine travnja do kraja lipnja 1993. godine, koji je počinila Armija BiH.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdabnju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije