Livno

Neznanje i nepoznavanje ‘onih drugih’ su najveće prepreke

16.03.2016.
u 07:00

U okviru USAID-ova projekta Pro-budućnost, koji realizira Catholic Relief Services u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banje Luke i Međureligijskim vijećem BiH, u Livnu je upriličen Dan otvorenih vrata. Više od 30 mladih srednjoškolaca posjetilo je vjerske objekte sve tri konfesije (džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu), piše Večernji list BiH.

Upoznavanje s religijama

Predstavnici crkava i vjerskih zajednica upoznali su srednjoškolce s vjerskim objektima, odgovarali na učenička pitanja, te dali svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive u cilju uključivanja svih društvenih čimbenika u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima BiH. Neznanje i nepoznavanje “onih drugih” najveće su prepreke tim procesima, kazao je Igor Kožemjakin, tajnik MRV BiH, te dodao: “Tek kada suočimo djecu, vidimo koliko u stvari još uvijek postoji predrasuda među nama, a način kako ih spriječiti je širenje znanja o drugima i drugačijima, a ne samo o pripadnicima vlastite religije.” S tim su suglasni i na tome temelje svoj rad i članovi livanjskog Odbora za međureligijsku suradnju, koji su primili mlade u bogomoljama i govorili im o religijama. Uglavnom, bilo je to novo iskustvo za srednjoškolce, posebno za one koji nikad nisu bili u bogomoljama onih “drugih”.

Tako nam je Ajna Hodžić, učenica 1. razreda Gimnazije “Livno”, kazala: “Evo, ja, primjerice, malo znam o drugim vjeroispovijestima, također i moji prijatelji druge vjere znaju malo o mojoj, tako da nam ovo puno pomaže međusobno se upoznati.”

Saznali što nisu znali

Premda s dosta predznanja, Ivana Cvetković, učenica 3. razreda Gimnazije, kazala nam je kako joj je ovaj posjet vjerskim objektima pomogao saznati i ono što nije znala, kao, primjerice, zašto se žene pri ulasku u džamiju moraju pokriti. A njezina vršnjakinja Mia Kaselj istaknula je: “Saznala sam dosta toga što do sada nisam znala, stoga se nadam da ću imati mogućnost i dalje biti dio tog međureligijskog dijaloga.”•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?