Pored svih poteškoća na koje nailazi

Neum se aktivno priprema za nadolazeću ljetnu sezonu

neum
Foto: Frano Matić
06.04.2014.
u 10:34

U Neumu već ovog ljeta dosta novih turističkih sadržaja, ali i dalje ostaje problem jako loše prometnice od Čapljine preko Hutova

Ako je suditi po onome što se zadnjih dana može vidjeti u Neumu i svim projektima koji su već realizirani ili su u tijeku, onda će turistička sezona u jedinom BiH gradiću na moru ponuditi dosta novih sadržaja. Stoga se unatoč svim objektivnim poteškoćama na globalnoj razini i svakim danom sve gorom gospodarskom situacijom u FBIH u Neumu odrađuju mnoge stvari koje za cilj imaju poboljšati ukupnu turističku ponudu i tako domaćim i stranim gostima i turistima ovaj dio jadranske obale učiniti još privlačnijom.

U svim tim aktivnostima vidi se više nego dobra suradnja ovdašnjih lokalnih vlasti i turističkih djelatnika, ali i poduzetnika koji već idu s nekim razvojnim projektima za boljitak neumskog turizma. Cilj je naravno proširiti ili “osvježiti” postojeće turističke kapacitete i tako Neumu donijeti nove sadržaje zbog čijeg su se nedostatka svih ranijih godina trpjeli i određeni financijski gubici.

Tako su hoteli “SUNCE” i “NEUM” u zadnje vrijeme kao neka gradilišta jer se uvode novi sadržaji po kojima će Neum u budućnosti biti prepoznatljiv. To se prije svega odnosi na izgradnju vanjskog bazena u sklopu hotela SUNCE, a što je bio i jedan od glavnih uvjeta da uprava ovog hotela nedavno s francuskim tour operatorima potpiše višemilijunski ugovor.

Sve bi trebalo rezultirati dolaskom većeg broja francuskih turista koji bi u Neumu ostajali i duže od onog već uobičajnog razdoblja lipanj - rujan. Dosta je živo i oko hotela NEUM koji će uskoro doživjeti temeljitu preobrazbu s dosta novih i za turiste privlačnih sadržaja. Treba napomenuti da je obnova hotela NEUM trenutno i najveća investicija u HNŽ-u, a ovih je dana Općina Neum dala i koncesiju na pomorskom i javnom dobru (u trajanju od 15 godina) društvu HTP NEUM d.o.o Neum. No, iznad svih ovih konkretnih ulaganja i želje da se u samom Neumu dodatno poboljša turistička slika ipak ostaje lebdjeti problem jako loše prometnice koja od Čapljine preko Svitave i Hrasna vodi k Neumu.

Zbog te loše i totalno neuvjetne prometnice, koja je jako uska, krivudava i na kojoj se i dva obična auta jedva mogu mimoilaziti, cijelo neumsko područje i dalje u prometnoj izoliranosti u odnosu na unutrašnjost BiH. Mnogi u BiH na ljetovanje putuju bez putovnica pa su onda primorani do Neuma putovati ovom lošom prometnicom, a onda nastaju velike gužve, kolone, zastoji, nervoza među vozačima... “Nažalost, i u ovu turističku sezonu ulazimo s tim problemom katastrofalne prometnice preko brda iz pravca Čapljine. Dosta se toga odrađuje u samom Neumu, ali zbog te loše prometnice mnogima u BiH se diže kosa na glavi kada znaju da do mora moraju prometovati baš tim dijelom.

Tu smo naravno nemoćni učiniti bilo što konkretnije bez pomoći susjednih općina i federalnih ili državnih institucija. Dosta očekujemo i od gradnje brze magistrale Neum - Stolac - Mostar, ali već znate da ti radovi traju godinama i da će trebati još dosta vremena da se okonča cijeli projekt. Do tada ćemo biti u prometnoj izoliranosti u odnosu na ostatak BiH - ističe za Večernjak neumski načelnik dr. Živko Matuško. Takva razmišljanja mogu se čuti i od svih neumskih turističkih djelatnika koji zbog spomenute loše prometnice svake godine imaju i veće troškove i izdvajanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije