očekuje se uspješna sezona

Neum pun gostiju za vikend obećava približavanje rekordnoj sezoni

27.06.2022.
u 20:20

- Što se tiče pokazatelja, svi smo zadovoljni. Nadamo se kako ćemo imati jako dobru sezonu - naglasio je Jurković, dodavši kako vesele i najave da će postsezona također biti dobra

Čisto more, pristupačne cijene smještaja, hrane i usluga, zemljopisni položaj koji jamči neke od najljepših zalazaka sunca na Jadranu, dostupnost bogate kulturno-povijesne baštine, a napose u zaleđu. Neum, jedini bosanskohercegovački grad na moru, već se neko vrijeme probija među zvijezde mediteranskog turizma, a ako je suditi prema viđenom ovoga vikenda, kada je u Neumu veći broj turista tražio okrepu od vrućina u moru, očekuje ga još jedna iznimno uspješna ljetna sezona, piše Večernji list BiH.

Tomu u prilog idu i podaci iz predsezone, a kada se tomu doda i podatak da će za nekoliko dana biti i službeno otvorena magistralna prometnica do Stoca, rastu očekivanja domaćih turističkih djelatnika, posebice zbog činjenice da će velikom broju gostiju iz unutrašnjosti biti olakšan pristup do mora

Informacije iz predsezone

Načelnik općine Neum Dragan Jurković ističe kako su hotelijeri zadovoljni predsezonom, a u ovom je trenutku popunjenost kapaciteta na 60 - 70 posto, što je izvrstan podatak koji govori o dobroj predsezoni, ali i koji najavljuje izvrsnu špicu sezone.

- Što se tiče pokazatelja, svi smo zadovoljni. Nadamo se kako ćemo imati jako dobru sezonu - naglasio je Jurković, dodavši kako vesele i najave da će postsezona također biti dobra. Na osnovi svih parametara Jurković kaže i kako se nadaju da bi se ove godine mogli približiti bar na 70 posto rezultatima iz izvrsne pretkrizne, odnosno pretpandemijske 2019. godine.

To će u svakom slučaju biti bolje od prethodnih dviju godina, a Jurković podsjeća kako je 2020. imala jedno kratko razdoblje s dobrim rezultatima i velikim brojem gostiju, 2021. je bila nešto bolja, a ova će se približiti rezultatima iz 2019. godine.

U kontekstu dostupnosti radnika, načelnik Neuma kazao je kako je trenutačno situacija takva da se u turizmu želi zadržati što veći broj mladih, a ističe i kako se poslodavci dobro snalaze s brojem ljudi koji imaju. Ova sezona donijet će i jednu novinu s kojom će se Neum dodatno pozicionirati na karti privlačnih mediteranskih lokacija s bogatom ponudom. Riječ je, naravno, o brzoj cesti do Stoca koja će donijeti nove perspektive razvoja obalnom dijelu, prvenstveno zbog mogućnosti bržeg i ugodnijeg putovanja turistima koji dolaze iz unutrašnjosti zemlje.

Razvojne mogućnosti

No, cesta otvara i razvojnu priču za neumsko zaleđe, prostor iskonskog Mediterana bogate povijesti, ali i iznimno velikih potencijala za razvoj agroturizma. Priča se kako upravo tu, pod impozantnim masivom planine Žabe, rastu masline koje daju najbolje europsko ulje, a kada da se tomu dodaju i drugi proizvodi koji bez problema mogu nositi etiketu "zdravo i domaće", neumsko zaleđe s pravom može računati na svojevrsni gospodarski preporod.

Cesta bi se i službeno trebala otvoriti početkom srpnja, a njezine prednosti lokalna zajednica, ali i jugoistok Hercegovine, osjetit će vrlo brzo, i to ne samo povećanjem broja gostiju i noćenja. Na strateškom planu će povezivanje Neuma s ostatkom Hercegovine biti svojevrsni pokretač šireg prostora jer nova cesta postaje dio mreže prometnica koje uključuju koridor Vc, ali i uskoro moderniziranu cestu prema Ravnom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?