Posavina

Nepravedna politika potpora za poljoprivrednike

16.01.2016.
u 07:00

Takvo stanje je neprihvatljivo jer politika poticaja prema Posavini mora se promijeniti ako se želi da se i dalje bavimo proizvodnjom, ističe Vidan Grgić

Poljoprivredni proizvođači iz Posavske županije posljednjih godina bili su nepravedno oštećeni u dodjeli poticaja koji su doveli gotovo do gašenja pojedinih proizvodnji, zajedničko je stajalište sa sastanka predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ i Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača PŽ, piše Večernji list BiH. Udruge poljoprivrednih proizvođača organizirane u Savezu na ovaj su način željele dati doprinos donošenju prijedloga o programu potpora za 2016. godinu.

Prolongirati rokove

- Takvo stanje je neprihvatljivo jer politika poticaja prema Posavini mora se promijeniti ako se želi da se i dalje bavimo proizvodnjom, ističe predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Posavske županije Vidan Grgić. Županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić precizirao je poljoprivredne proizvodnje koje su, kako je rečeno na skupu, najviše oštećene kroz potpore (proizvodnja soje, pšenice, svinjskog mesa, ali i ostale proizvodnje koje su karakteristične za područje PŽ). Ministar Brkić je objasnio zašto je potrebno prolongirati rokove za dostavu dokumentacije. - Imamo proizvodnje, kao što su one duhana i soje, koje se ne završavaju 1. listopada, nego se produljuju. Smatramo kako se zahtjevi za novčane potpore moraju prolongirati do početka prosinca kako bi te proizvodnje ušle u potporu u kalendarskoj godini.

Sada je slučaj da proizvodnja duhana i soje u 2015. bude prenesena u 2016. tako da poljoprivredni proizvođači čekaju na te potpore do 15 mjeseci, što je neprihvatljivo. Moraju se ostvariti neke promjene u načinu ostvarivanja potpora i kod silažnog kukuruza, kaže Brkić. Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača PŽ Vidan Grgić ističe kako su iz Saveza stavili do znanja Federalnom ministarstvu o neophodnosti podizanja potpora kako bi se održala i opstala proizvodnja. - Najveći su problemi u ratarskoj proizvodnji, koja je zastupljena 90 posto u PŽ, jer godinama snižavaju potpore. Jednostavno nas tjeraju da odustanemo od proizvodnje, kazao je Grgić.

Neisplaćen dug

Poljoprivrednici će tražiti od Vlade FBiH i resornog ministarstva promjenu rokova za slanje dokumentacije o proizvodnji za 2016. Grgić je napomenuo kako su poticaji za 2015. isplaćeni, ali nije isplaćen dug iz 2014.
godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?