Naslovnica Vijesti

Neophodna veća kontrola uvoznika jabuka u BiH

02. veljače 2018. u 15:52 0 komentara 52 prikaza

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je danas da je Rusija zbog spornih jabuka izvezenih iz BiH tražila da se kazne prekršitelji i eliminirajuu iz budućih procesa, kao i da se postojeći sustav registara i uvjeta pod kojim netko može biti izvoznik podići na višu razinu.

- Ne smijemo dozvoliti da svatko tko proizvodi jabuke i ima žiro-račun izvozi jabuke za Rusiju. Kooperanti će morati biti registrirani kao poljoprivredna gazdinstva i posjedovati svu neophodnu opremu, uključujući i hladnjače. Također, morat će svake godine prijaviti količinu proizvodnje, da se ne bi dogodilo da izvoze jabuke iz Poljske - istaknuo je Šarović.

Dodao je i da je neophodna veća kontrola uvoznika jabuka u BiH i njihov tok nakon uvoza.

- Ako uspostavimo sustav koji će smanjiti mogućnosti prevara i zloupotreba, to će biti od velikog značaja za kredibilitet naših proizvođača i na taj način ćemo moći zadržati postojeća i osiguramo nova tržišta - istaknuo je Šarović.

Nadležnost u obasti fitosanitarnog nadzora je, naveo je, na nižim razinama vlasti, odnosno na entitetskim i županijskim vlastima.

- Oni vrše nadzor, izdaju fitosanitarne certifikate i prave registre izvoznika. Državna razina je kontakt točka za suradnju s Rusijom i osobno sam potpisao protokol kojim smo definirali suradnju - pojasnio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u izjavi novinarima u Bijeljini.

Kazao je i da je Republika Srpska povukla prvi potez i s liste izvoznika uklonila tvrtku za koju se sumnja da je izvezla sporne jabuke u Rusiju.

Potvrdio je i da nije sporan izvoz mesa iz BiH u Tursku te da u 2018. godini postoji šansa za izvoz 10.000 tona, a trenutno je Turska dala dozvolu za 5.000 tona. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.