pročitajte deklaraciju

Nemojte jesti hranu na kojoj ovo piše

hrana
21.01.2017.
u 16:39

Svakodnevno kupujemo proizvode koji su nam predstavljeni kao svježi, prirodni, pa čak i domaći. Ali samo jedan pogled na deklaraciju proizvoda, na kojoj se nalazi popis sastojaka korištenih u proizvodnji, dovoljan je da shvatimo kako je riječ o marketinškim trikovima. 

Na deklaracijama tako pronalazimo nepoznate skraćenice i neobične nazive za koje ne znamo što znače. Nutricioinsti su iizdvojili neke od naziva koje bi, iako su odobreni za uporabu u prehrambenoj industriji, trebalo izbegavati, donosi zadovoljna.hr. 

MSG 

Mononatrijumov glutamat (MSG) ili E621 je pojačivač ukusa koji je najzastupljeniji u industrijskim proizvodima poput instant supa i mesnih prerađevina. Iako tijekom desetljeća uporabe u prehrambenoj industriji nije dokazano da ima štetno djelovanje na zdravlje, postoje naznake da konzumacija hrane koja ga sadrži može izazvati simptome poput glavobolje i mučnine. 

E951 

Vještački zaslađivači su zbog toga što nemaju energetsku vrijednost, a daju intenzivan osjećaj slatkoće, danas sveprisutni na tržištu u brojnim prehrambenim proizvodima. Njihova primjena se može pozitivno odraziti kod osoba koje su na redukcijskim dijetama i kod osoba koje boluju od dijabetesa. Ali neki vještački zaslađivači, poput aspartama (E951), zbog potencijalno štetnog djelovanja na zdravlje predmet su brojnih istraživanja, ali za mnoge ne postoje znanstveni dokazi o štetnosti pa je njihova uporaba u prehrambenoj industriji vrlo raširena. 

Transmasne kiseline 

Nastaju djelimičnom hidrogenacijom biljnih ulja. Deklaracija na proizvodu na kojoj se delimično hidrogenirana ulja nalaze na jednom od prva tri mjesta na listi sastojaka, uglavnom sadrže i veće količine transmasnih kiselina. One imaju nepovoljan uticaj na zdravlje jer povjećavaju razinu ‘lošeg’ LDL holesterola što doprinosi riziku od srčanih oboljenja. 

Nitriti i nitrati 

Nitriti i nitrati su konzervansi koji se koriste najviše za proizvodnju suhomesnatih proizvoda, sireva i usoljene ribe. U organizmu mogu ometati protok kisika u krvi, zato se preporučuje izbjegavanje proizvoda koji ih sadrže, a osobito osjetljiva grupa su djeca. 

E102 i E123 

Upotreba vještačkih boja poput tartrazina (E102) i amarantha (E123) je u pojedinim zemljama zabranjena zbog sumnje da prouzroči različite zdravstvene tegobe. Prilikom izbora proizvoda, prednost uvijek treba dati prirodnim bojama kao što su ekstrakt paprike (E160c) i kurkuma (E100). 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije