širenje virusa

Nema odluke o zatvaranju bh. granica zbog koronavirusa

granica
26.10.2020.
u 18:43

Da bi se zatvorile bh. granice zbog broja zaraženih COVID-om i tako spriječilo importiranje virusa iz bilo koje države, mora postojati odluka Vijeća ministara BiH. Za sada takvo nešto ne postoji, doznaje N1 u Minstarstvu vanjskih poslova. Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje, koje prvenstveno to predlaže, potvrđeno je za N1, u posljednje vrijeme uopće nema kvorum za rad i odlučivanje.

''Koordinacijsko tijelo za zaštitu i spašavanje BiH treba predložiti tako nešto i uputiti Vijeću ministara BiH. Iskreno, zatvoriti granicu samo za državljane jedne države, na primjer Hrvatske, nije vjerojatno moguće, jer bi to isto moralo biti i za državljane, na primjer, Španjolske, Italije, Indije, Češke, Belgije i drugih država gdje je broj zaraženih virusom mnogo veći nego što je u našoj državi'',  rečeno je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tragom ove informacije, N1 je tražio odgovor iz Koordinacijskog tijela za zaštitu i spašavanje BiH i tamo smo saznali da je upravo danas bio sastanak. Ali neformalan, bez kvoruma i bez bilo kakvih konkretnih zaključaka. Nakon ostavke ministra sigurnosti, Fahrudina Radončića, koji je sve vodio, održano je samo pet sastanka, od toga tri bez kvoruma, prevedeno, bez učinka, doznaje N1.

''Danas nismo mogli ništa zaključiti zbog toga. Nema kvoruma mjesecima. Suočavamo se s pandemijom od 1.3., danas je sedmi mjesec pandemije i nismo imali mnogo zaključaka. Imali smo dvije velike krize; poplave 2014. i sada COVID krizu. Suština je u tome da bi bilo nužno da se izvrše izmjene zakona, jer se u ovakvim situacijama pokazuje potpuna nefuncionalnost, a naš mehanizam rada je neefikasan. Postoji obveza ažuriranja Koordinacijskog tijela i taj proces još traje'', rekao je za N1 Zoran Perković, član Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Inicijativu za zatvaranje granica BiH, kako bi se spriječilo importovanje slučajeva COVID zaraženih u Bosnu i Hercegovinu može podnijeti, osim najodgovornijeg Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, kazao je Zoran Perković i Ministarsvo civilnih poslova, kao i entiteti, Ministarstvo vanjskih poslova, ali do toga nije došlo.

No, kada bi administracija slušala liječnike, bilo bi drugačije. Dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, na pitanje treba li zatvoriti granice prema susjedima odgovara : „Definitivno je to neophodno. Ne radi se o revanšizmu nego jednostavno da spriječimo širenje virusa. Međutim tu imamo otežavajuću okolnost, jer nemamo ministarstvo zdravstva na državnoj razini.“

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije