Agencija za sigurnost hrane BiH

Nema informacija da je BiH isporučen čips Aro koji povećava rizik od raka

čips
Pixsabay
12.01.2023.
u 18:39

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine još uvijek putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) nije obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod čips Aro, koji je u susjednoj Hrvatskoj povučen iz prodaje zbog sastojka koji može povećati rizik od razvoja raka.

Naime, Državni inspektorat Republike Hrvatske u utorak je priopćio da se povlači čips Aro s paprikom od 300 grama (najbolje upotrijebiti do 30. travnja 2023. godine) zbog povećane količine akrilamida. Proizvod nije u skladu s uredbom (EZ) br. 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i uredbom Komisije (EU) 2017/2158 o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani.

- Do ovog trenutka informacija o navedenom proizvodu nije zaprimljena ni od mjerodavnih inspekcijskih tijela u Bosni i Hercegovini, koja su nadležna za službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane - rečeno je za Fenu iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

U odgovoru Feni dalje napominju da su, u skladu sa Zakonom o hrani, subjekti koji obavljaju djelatnosti vezane uz hranu u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije dužni osigurati da hrana zadovoljava odredbe propisa o hrani relevantnih za njihove djelatnosti i nadzirati poštivanje propisa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije