Javna ustanova "Radimlja" pokretač probuđenog turizma u Stocu

Nekropolu Radimlja u ovoj godini posjetilo 30 posto više turista, njih oko 16.000

23.12.2023.
u 13:09

Bilo ljeto ili zadnji dani pozne jeseni, nekropola stećaka Radimlja, nadomak Stoca, zanimljiva je ne samo zbog "kamenih spavača", kako je stećke "krstio" pjesnik Mak Dizdar, nego i zbog očevidnog napretka u gospodarenju.

Zaštitna ograda

Renesansa Radimlje od izgleda kakav ima većina nekropola u BiH, s tim što je Radimlja zbog mjesta na kojemu se nalazi i spomenutog pjesnika prepoznatljiva i u svijetu, počela je prije desetak godina, kada je nekropola dobila zaštitnu ogradu. Pet, šest godina poslije zaštitnu ogradu dobila je i manja skupina stećaka koja je djelovala zapušteno i napušteno sa sjeverne strane prometnice M-6 Čapljina - Stolac. U međuvremenu su uređeni parter, parkirališni prostor, sanitarni čvor, posjetiteljski centar... To je ono što se vidjelo i vidi, a kako je nekropola pozicionirana na turističkom tržištu, govori Maja Lopin, direktorica Javne ustanove "Radimlja".

- Iako kalendarski godina nije završena, mogu reći da smo trenutačnim rezultatom jako zadovoljni. Ovu godinu završavamo u financijskom plusu, također s većim brojem gostiju. Mi smo imali kontinuitet rasta do 2019. godine, odnosno do početka pandemije. Nažalost, ono što se dogodilo svima, dogodilo se i nama, 2020. i 2021. bile su godine stagnacije, da bismo lijepo zakoračili u 2022., a 2023. donijela je trideset posto više gostiju, odnosno mi sada operiramo s brojem od 16.000 gostiju. Činjenica je da je tome doprinijela infrastruktura koja je pratila Grad Stolac, govorimo o otvaranju prometnice Stolac - Neum, pa nadalje Pelješkog mosta, koji nas je neizravno vezao za to područje. Primijetili smo veliku koncentraciju gostiju, kako u gradu tako i na nekropoli stećaka. U svemu tome ne smijemo zaboraviti naše lokalno stanovništvo, odnosno građane Bosne i Hercegovine, koji su ove godine zbog inflacije očigledno više preferirali odmor unutar BiH, pa su tako ljetne praznike provodili u Neumu. Sve to dovelo je do toga da imamo značajno povećanje broja gostiju - konstatira gospođa Lopin te, prelazeći na planove, ističe:

- Ono čemu se posebno radujemo i čemu sljedeće razdoblje želimo posvetiti, to su pripreme programa i planova za rad s djecom. Mi školsku godinu, kad učenici krenu na izlete, dijelimo na dva dijela, prvi bi bile školske ekskurzije za devete razrede, to je razdoblje nakon Uskrsa pa do kraja školske godine, a onda u rujnu, s početkom nove školske godine, imamo jako puno učenika nižih razreda. Treći, četvrti i peti razredi idu u školu prirode. Ove godine, s obzirom na to da je naš rast pratio i rast privatnog sektora, koji se zanima za turizam u Stocu, imamo u pripremi nove programe pa bismo tako voljeli pokazati novo etnoselo "Bartoli" čiji se vlasnici bave uzgojem organske hrane i koji imaju mini zoološki vrt od domaćih životinja. Također, ono što uvodimo u programe za djecu su posjeti ergeli divljih konja "Šutalo" u blizini nekropole Boljuni, kojom mi također upravljamo. Ono na što smo posebno ponosni kad govorimo o infrastrukturnim radovima na nacionalnim spomenicima, što se možda ne vidi na prvu kad uđete u Stolac, osim kada se polako približavate gradu, pogotovu u večernjim i noćim satima, to je veliki projekt iluminacije starog grada Vidoški. Stari grad Vidoški je od srpnja u potpunosti osvijetljen. Smatramo da smo u suradnji s Gradom Stocem i povlačenjem sredstava sa svih razina vlasti ostvarili veliku promociju tog lokaliteta. Samim time smo stvorili preduvjete da u sljedećoj godini polako uđemo na to područje, odnosno, kako mi upravljamo i starim gradom Vidoški, nadamo se da ćemo u budućnosti dovesti još više infrastrukture, uraditi mnogo više sadržaja kako bismo mogli adekvatno i tamo primiti goste. Znamo i ovako sporadično, kad smo tamo ili kad idemo na upit s gostima, susresti ljude koji samoinicijativno dolaze vidjevši veličanstveni stari grad.

Od direktorice Lopin doznali smo da je u godini na izmaku realiziran veliki projekt u suradnji s UNESCO-om, a riječ je o novoj brošuri, novoj ediciji koja je rađena na šest svjetskih jezika.

Nova brošura

- Riječ je o brošuri koja se odnosi na čitav Grad Stolac. Mi smo je nazvali "Stolac - muzej pod otvorenim nebom" - naglašava direktorica Lopin. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije