i to ima u BiH

Nekoliko supružnika nije bilo na svom vjenčanju

vjenčanje
03.09.2016.
u 14:54

Ukoliko ima opravdane razloge za to, jedan od supružnika ne mora nazočiti na svom vjenčanju

Nazočnost na svom vjenčanju prema važećem zakonu u RS nije obvezno, ukoliko jedan od budućih supružnika ima dobar razlog, a takvu mogućnost proteklih godina je iskoristilo tek njih nekoliko. Iz banjolučke Gradske uprave kažu da su brakovi putem opunomoćnika zaključuju samo u izuzetnim slučajevima po proceduri utvrđenoj zakonom, pišu Nezavisne novine. 

"Posljednjih godina rijetko se zaključuju takvi brakovi, a ove godine nismo imali niti jedan takav slučaj", rekli su iz Gradske uprave. Obiteljskim zakonom Republike Srpske regulirano je da nadležni općinski organ može dozvoliti da se brak zaključi u nazočnosti samo jednog od supružnika. Znači, ukoliko ima opravdane razloge za to, jedan od supružnika ne mora nazočiti na svom vjenčanju, odnosno može putem punomoći ovlastiti nekoga da to učini umjesto njega. 

Iz Matične službe općine Šamac rekli su da su se susretali s takvim slučajem i da nije bilo nikakvih problema s obzirom na to da je sve regulirano zakonom. 

"Za posljednjih deset godina obavljeno je samo jedno vjenčanje na ovakav način, a procedura je ista kao i kad nazoče obje osobe samo se mora donijeti rješenje u ovom slučaju", naveli su iz Matične službe u Šamcu.

U Gradskoj upravi Prijedora kažu da ove godine još nije bilo takvih slučajeva, ali se događalo ranije povremeno da parovi podnesu takav zahtjev. Nadležni iz matičnih službi su naveli da su razlozi za ovakve zahtjeve najčešće izostanak, odnosno daljina, kad jedan od partnera boravi u inozemstvu, pa je spriječen doći na svoje zakazano vjenčanje, a ponekad se događa da je razlog i bolest. 

U općini Laktaši nije bilo zabilježeno ovakvih slučajeva u protekle četiri godine, koliko je sadašnji matičar ove općine na funkciji. Prema važećem zakonu, da bi netko zaključio brak potrebno je da ispuni sljedeće uvjete: da su dvije osobe različitih spolova i da imaju suglasnu izjavu volje koju će dati pred nadležnim organom. 

Znači, osnovno je pravilo da prilikom zaključenja braka budu nazočna  oba buduća supružnika. Međutim, napravljen je izuzetak u članu 23. važećeg obiteljskog zakona koji kaže da organ uprave može u određenim slučajevima dozvoliti da se brak zaključi u odsutnosti jednog od bračnih drugova. 

Kako se sve više parova upoznaje preko društvenih mreža, gdje daljina više nije toliko presuda, i za matičare je sklapanje brakova postalo sve zanimljivije. Nekad se događa da ni najbliža rodbina ne može nazočiti vjenčanju, pa je tako, kako navode iz srbijanskog grada Niša, rodbina mlade iz Meksika vjenačanje pratila putem Skypea.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?