Krivolov sve veći

Neke životinjske vrste već su izumrle, druge su pred nestankom

26.09.2017.
u 08:00

Rijeka Lištica s pritokama Crnašnica i Žvatić, od davnina su poligoni za iživljavanje nesavjesnih pojedinaca i skupina krivolovaca. Sve što pliva u tim vodama, krivolovci nastoje pobiti, uloviti, uništiti i požderati, nerijetko pregrađujući i okrećući tok rijeka, zagađujući ih, vadeći šljunak (posljedica su erozije i znatne štete na okolišu).

Kemijska sredstva

Postoje podaci o krivolovu od prije stotinu godina, ali način “ubijanja prirode” i metode kojima se uništava nisu ni “za bocu” promijenjene, piše Večernji list BiH. Uz “lov” ribe ostima, strujom, eksplozivom... najčešće se u “akciju” ide kemijskim sredstvima, kojima se riba omami i oslijepi, zatim vadi iz rijeka i koristi za jelo. “Ribolovci” ne obraćaju pozornost da je takva riba opasna za zdravlje (osobito djece).

Anarhičan odnos

U daljoj prošlosti riba se trovala divizbinom (vrsta trava, čiji je sok omamljujući), ali desetljećima su krivolovci “modernizirani”, pa umjesto divizbinom ribu truju kemijskim sredstvima kao što su klor, solna kiselina itd. Stanje je sve gore, pa su neke autohtone životinjske vrste iz rijeka potpuno nestale (vidra, ugor...), druge su ugrožene ili pred nestankom (riječni rak, endemski prikanac, pa i žabe). Odnos vlasti – policije, inspekcija i sudstva može se ukratko zorno opisati s “baš nas briga”. Dokaz da je tako su nerealizirane prijave protiv krivolovaca, zagađivača ili onih koji “čupaju” šljunak i pržinu iz korita, mijenjaju vodotok i izvode druge radove. Kazne su rijetke i(li) male, a odnos prema rijekama anarhičan. Sportski ribolovci gotovo su nemoćni. Možda se stanje uskoro promijeni jer u tijeku je izrada Zakona o slatkovodnom ribarstvu Ministarstva gospodarstva Županije Zapadno – hercegovačke, uz suradnju ribarskih društava iz općina Grude, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg. Po njegovu donošenju ta će društva dobiti koncesiju za gospodarenje vodama na svom područu, što znači i puno veće ovlasti tih društava nego su ih do sada imala. Podsjetimo, problemi zbog krivolova zabilježeni su, uz Lišticu, i u drugim hercegovačkim rijekama, kao što je primjerice Tihaljina.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije