Sporan statut

Nejasno jesu li Tomislavgrađani izbačeni iz HDZ-a

07.05.2020.
u 08:38

Još uvijek nije razriješena trakavica o sudbini dužnosnika HDZ-a BiH iz Tomislavgrada, načelnika Ivana Vukadina, Roberta Bagarića i Ante Tadića, za koje su iz Županijskog odbora Hercegbosanske županije ove stranke ustvrdili da su definitivno isključeni iz stranke zbog kršenja obveza i nanošenja štete stranci, dok se pak ovi dužnosnici nisu ni žalili, ali se iz njima bliskih krugova tvrdi kako su zapravo još uvijek dio HDZ-a BiH. Problem u različitom tumačenju tko je u pravu javio se nakon prošlogodišnje izmjene statuta HDZ-a BiH u kojemu više nije predviđeno postojanje časnoga suda stranke, dok se pak, prema odredbama, izbacivanje iz stranke ne može provesti bez suglasnosti lokalne stranačke organizacije HDZ-a Tomislavgrada.

Uloga predsjednika

Ta stranačka organizacija potpuno je stala iza svih poteza Vukadina, Bagarića i Tadića koji su se usprotivili odlukama viših tijela vlasti da se za premijera Hercegbosanske županije imenuje Ivan Jozić iz Livna te su promijenili upravljačke strukture u Šumama Herceg Bosne mimo uputa vodstva stranke. Prema članku 43. statuta koji je na snazi, navodi se da “o stegovnoj odgovornosti članova HDZ-a BiH u prvom stupnju odlučuju općinski i gradski odbori HDZ-a BiH, odnosno odbor HDZ-a BiH za Distrikt Brčko, a za članove središnjih tijela predsjednik stranke”. I dok bi se eventualno ova stavka mogla odnositi na Vukadina, teško da se odnosi na Bagarića i Tadića. Dalje se objašnjava kako “o prizivima na odluke općinskih i gradskih odbora HDZ-a BiH u drugom stupnju odlučuju mjesno nadležni županijski, odnosno regionalni odbori stranke”. 
No, druge odredbe statuta daju veće ovlasti predsjedniku i Predsjedništvu HDZ-a BiH pa se tako ističe kako “predsjednik i Predsjedništvo HDZ-a BiH isključivo odlučuju o stegovnoj odgovornosti članova središnjih tijela HDZ-a BiH, a mogu odlučivati i o stegovnoj odgovornosti bilo kojeg drugog člana stranke”. U tome članku također se definira da “inicijativu za pokretanje stegovnoga postupka u pismenom obliku može podnijeti svaki član općinskog, gradskog, županijskog ili regionalnog odbora HDZ-a BiH”. Pri tome je posebna uloga predsjednika ove stranke pa se u dijelu koji se tiče ove pozicije navodi da “može donijeti odluku o stegovnoj odgovornosti bilo kojeg člana HDZ-a BiH...”. Uz to, predsjednik stranke “dužan je o donošenju odluke o stegovnoj odgovornosti člana HDZ-a BiH obavijestiti Predsjedništvo HDZ-a BiH na prvoj sljedećoj sjednici nakon donošenja odluke o stegovnoj odgovornosti”. Članstvo u ovoj stranci inače prestaje smrću člana, istupanjem iz HDZ-a BiH, isključenjem, kandidiranjem na izborima u BiH i inozemstvu bez suglasnosti Predsjedništva HDZ-a BiH te podnošenjem ostavke na članstvo ili dužnost u zastupničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti bez prethodne suglasnosti nadležnoga tijela HDZ-a BiH te upisom u drugu stranku.

Prijepori ostali

Do prošle godine u vođenju stegovnog postupka bitnu ulogu imao je Sud časti, koji je posve izbrisan nakon posljednje stranačke konvencije gdje su usvojene izmjene statuta. Tako je zapravo napravljeno da o sankcioniranju pojedinih dužnosnika istu odluku u prvom i drugome stupnju donosi ista osoba ili isto tijelo, što nije demokratično. No, kako bilo, problemi u odnosima među stranačkim tijelima u Tomislavgradu, Hercegbosanskoj županiji te središnjici stranke i dalje će ostati aktualni. Moguće da se dodatno polariziraju za predstojeće općinske izbore u BiH. •

Komentara 1

MO
moral
11:20 07.05.2020.

Kako HDZ u Livnu umire, polako ali sigurno, nije mi jasno zašto predsjedništvo HDZ-a BiH, na čelu sa Draganom čovićem, ubija HDZ u Tomislavgradu, kada očekuje vlast u HBŽ? Bez HDZ-a općine Tomislavgrad, to je nemoguće.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?