Danas referendum u Republici Srpskoj

Neizvjesna je samo izlaznost, rezultat se zna

24.09.2016. , Zagreb -  Odrzana sjednica Glavnog odbora SDP-a. Na dnevnom redu je donosenje Odluke o raspisivanju izbora za predsjednika/cu SDP-a, te donosenje Odluke o sazivanju 14.Konvencije SDP-a Hrvatske. Davor Bernardic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
25.09.2016.
u 07:00

Prvi poslijeratni referendum na teritoriju BiH bit će održan danas u svim općinama i gradovima Republike Srpske. Unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, protivljenjima iz FBiH i upozorenjima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), vlasti RS-a ustrajale su u odluci da danas održe referendum o obilježavanju 9. siječnja kao Dana Republike, piše Večernji list BiH.

Glasovanje u predstavništvima

U petak u ponoć počela je referendumska šutnja pa je vrlo intenzivna višetjedna kampanja preko medija i javnih skupova privremeno utihnula. Iako je SIP BiH odbio ustupiti izvod iz biračkog popisa za potrebe referenduma, vlasti RS-a napravile su vlastiti popis građana koji imaju pravo izići na referendum. Po tom popisu, 1,219.399 građana RS-a s pravom glasa imat će priliku odgovoriti na pitanje “Podržavate li da se 9. siječnja obilježava i slavi kao Dan RS-a?”. Glasačka mjesta u svim lokalnim zajednicama na području RS-a bit će otvorena od 7 do 19 sati, a građani su radi utvrđivanja identiteta dužni pokazati jedan od važećih dokumenata. Referendumsko izjašnjavanje organizirano je i u nekolicini zemalja u kojima RS ima svoja predstavništva. Iz Povjerenstva za provedbu referenduma ističu da je glasovanje tajno i osobno, kao i ispunjavanje listića. Iako se rezultati referenduma praktički već znaju, najavljeno je da će službena objava biti u roku od 48 sati. Bošnjaci i Hrvati sasvim izvjesno neće, barem ne u značajnijem broju, izići na referendum, dok je opredjeljenje većinske, srpske populacije, apsolutno u korist toga da se 9. siječnja nastavi obilježavati kao praznik. Održavanje referenduma i sve što mu je prethodilo podiglo je tenzije u BiH i regiji. Svi pozivaju na smirenost i značaj stabilnosti BiH. MUP RS-a objavio je kako je podigao razinu sigurnosti zbog informacija da bi “pojedini radikalni krugovi mogli ugroziti institucije RS-a ili mjesta određena za glasovanje”. U tom svjetlu treba promatrati i raspoređivanje policajaca s dugim cijevima u blizini značajnijih objekata i institucija u Banjoj Luci i drugim gradovima.

Sankcije protiv RS-a?

Iz MUP-a RS-a stigla je i obavijest kako će zbog održavanja referenduma lokacije za izdavanje osobnih dokumenata raditi od 7 do 19 sati. Građanima je omogućeno da i besplatnom porukom na poseban broj provjere gdje se nalazi glasačko mjesto. S političkog gledišta, sada je najvažnije što će se događati nakon referenduma, budući da su rezultati sasvim izvjesni. Visoki predstavnik Valentin Inzko ne isključuje mogućnost sankcija protiv vlasti RS-a, a spominje i mogućnost da Tužiteljstvo poduzme određene mjere. Vlasti RS-a prilično su reterirale u stavovima proteklih dana pa održavanje referenduma navode kao dio procesa provedbe odluke Ustavnog suda BiH. Najavljuju promjenu Zakona o praznicima kojim bi se ukinula obveza obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS-a za one građane koji se ne mogu identificirati s tim datumom. Sam referendum predsjednik RS-a Milorad Dodik objašnjava kao svojevrsnu poruku da se ubuduće neće tolerirati slične odluke državnih institucija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije