Ministarstvo obrane BiH

Nedostaje pilota, ali i kvalitetne opreme za pružanje pomoći

12.12.2016.
u 09:00

Ministarstvo obrane BiH izvijestilo je relevantne strukture vlasti kako se suočava sa značajnim problemom nedostatka materijalnih resursa za potrebe izvršavanja zadatka pomoći civilnim institucijama u reagiranju na prirodne i druge katastrofe te nesreće. Istaknuli su kako je postojeća oprema preuzeta od bivših entitetskih vojski (FBiH i RS) u dosta slabom stanju i u proteklom razdoblju intenzivno je korištena, što je proizvelo daljnje smanjenje raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava.

Starosna struktura

Iako se kroz projekt “Nabava opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, s razdobljem realizacije od 2016. do 2020.” trebalo nabaviti određenu opremu i sredstva koja bi podigla razinu spremnosti OS BiH u pružanju pomoći civilnim institucijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa, ipak nije, kako napominju revizori, nije bilo značajnije nabave ovih sredstava tako da je stupanj popunjenosti ovom vrstom opreme vrlo nizak. Popunjenost odgovarajućom opremom vrlo je niska, posebice u oblasti zaštitne opreme za pripadnike OS BiH, opreme za spašavanje u tijeku poplava, intendantske opreme za privremeni smještaj ugroženoga civilnog stanovništva, pomoćne višenamjenske opreme za helikoptere… Vrijednost projekta “Nabava opreme za pomoć civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nezgoda”, a koji je Vijeće ministara BiH odobrilo u prosincu 2015., nešto je veća od 8,8 milijuna KM. U odluci Vijeća ministara BiH stoji kako će sredstva za financiranje višegodišnjih projekata i dinamika financiranja biti regulirani posebnim odlukama kroz proračunske procedure, a prema izvorima financiranja od 2016. do 2020. Poseban problem predstavlja i nezadovoljavajuća starosna struktura pilotskoga kadra u OS BiH. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije