Prave zime još nema na vidiku

Nedim Sladić: Studeni će biti topliji od prosjeka

04.11.2018.
u 09:00

Meteorolozi najavljuju visoke temperature za ovaj dio godine. Mladi meteorolog amater Nedim Sladić prognozira kako će ovaj studeni biti znatno topliji od prosjeka, što će prouzročiti nepovoljne biometeorološke prilike.

“Iz prostora Sredozemlja se s jugozapada premješta utjecaj oslabljene tople fronte uz pripadajuće ciklonalno središte, koje djelomice destabilizira atmosferu u našoj zemlji i donosi manje količine oborina kako se fronta premješta zapadnije od naših krajeva i po periferiji zahvaća i našu zemlju. Izravni utjecaj te ciklone ne osjetimo pa stoga i nema većeg pogoršanja vremenskih prilika u našoj zemlji. Spomenuti sustav donosi više oborina zapadnim i jugozapadnim područjima zemlje, dok se djelomično osjeća i u središnjim područjima Bosne. Na prednjoj strani iste ciklone, u južnoj visinskoj struji, dolazi osjetno topao zrak s juga kontinenta, zbog čega su temperature zraka izrazito visoke za početak studenoga”, rekao je Sladić, objašnjavajući razloge izrazito visokih temperatura zraka. Prema njegovoj prognozi, BiH će i predstojećih dana biti pod utjecajem tople zračne mase koja struji s juga kontinenta uslijed razlike između dvaju baričkih sustava prostranoga anticiklonalnog polja s istoka koje osigurava stabilne vremenske prilike i polja sniženoga tlaka zraka sa zapada.

“U predstojećim danima u BiH prognozira se dosta povećane oblačnosti pri čemu mjestimičnih i vrlo slabih oborina može biti na jugozapadu i zapadu naše zemlje, dok će središnji, istočni i sjeveroistočni dio zemlje biti uglavnom suh i uz nešto više sunčanih intervala”, rekao je. Dodaje da će zbog južnog strujanja posljedica visokih temperatura biti i izražena temperaturna anomalija.

“Riječ je temperaturnom odstupanju od višegodišnjeg prosjeka, pri čemu prognozni modeli daju uglavnom vrijednosti odstupanja između 6 i 10 stupnjeva, što je svakako značajno odstupanje od prosjeka”, objasnio je. Naglašava da ovo vrijeme itekako negativno utječe na osobe koje imaju probleme s krvnim tlakom, odnosno srčane bolesnike.

“Prva dekada mjeseca bit će znatno toplija od prosjeka. Veoma toplo vrijeme, ali i niže dnevne temperature zraka prognoziraju se barem do 9. studenoga”, poručio je Sladić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije