Mladen Ivanić

Neću sudjelovati u srpskim svađama

Ivanić
Foto: N1
06.01.2016.
u 08:34

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić sinoć je organizirao Božićni prijem u Predsjedništvu BiH. U razgovoru za N1, odgovorio je predsjedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću koji je ranije kazao da "Ivanić ne predstavlja svoj entitet".

Ivanić je rekao da je Božić praznik mira, ljubavi i obiteljska svetkovina i da je logično da poruke budu takve vrste.

"Mi u BiH stvarno trebamo naći ravnotežu između želje je da očuvamo vlastite identitete i potrebe da živimo zajedno. Ta mjera se mora naći. Ja sam uvjeren da, ako bude spremnosti, želje za kompromisom i više međusobnog povjerenja, tu je mjeru moguće naći", kazao je Ivanić.

On je dodao da je navedeno ključni odgovor kako BiH može funkcionirati. U svom govoru Ivanić je s optimizmom govorio o 2016. godini i europskom putu BiH.

"Misim da će 2016. biti prijelomna godina. Da li će pobijediti snage kojima je stalo da razmišljaju o budućnosti, koje se neće baviti prošlošću i stvarima o kojima teško možemo postići suglasnost ili ćemo ostati vječno zarobljeni u nekim svojim unutarnjim sukobima i svađama, zakopani u nekom prosjeku, mislim da je zrelo da se okrenemo vremenu koje dolazi i da počnemo barem minimalno surađivati jer je to korisno", rekao je on.

On je danas telefonski razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je, kako je kazao, razgovarao o ukupnim odnosima BiH i Srbije.

"Pitao me za neke sugestije i ja sam dao neke svoje stavove. Ono što je bitno da smo razgovarali o nastavku ekonomske suradnje, o potrebi da se posebno angažiramo na vojnu industriju i turizam jer svaka od ovih zemlja za sebe nije dovoljno atraktivna, ali zajedno to možemo biti. Zaključili smo da su preduslov za stabilnu BiH dobri odnosi Srbije i Republike Srpske. Ako ti odnosi nisu dobri, sigurno neće biti stabilne BiH".

On je prokomentirao i izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je kazao kako "Ivanić ne predstavlja svoj entitet" i kako "radi protiv Dodika".

"Predsjednik Nikolić ima pravo da misli šta hoće i  podržava koga hoće. Ja jedno znam, Republika Srpska je vrijednija i od Dodika i od bilo koga drugog. Neću da sudjelujem u srpskim svađama i ne želim da komentiram stavove predsjednika Nikolića. Ja ću se truditi da čuvam neku vrstu srpskog jedinstva i da ne dajem svoj doprinos nepotrebnim i beskorisnim svađama", poručio jer Nikolić.

On je rekao da će nastaviti da djeluje opoziciono.

"Ja se sa Dodikom slažem oko nekih ključnih stvari kao što je odluka Ustavnog suda BiH, pokušaja oko Srebrenice i neke druge stvari. Ali se  nikada neću slagati sa ekonomskim sunovratom u koji vodi RS. Nikad se neću slagati sa korupcijom i kriminalom koji je dosegao neslućene razmjere u RS, sa rasipanjem javnog novca...", rekao je Ivanić u razgovoru za N1.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije