Nema razloga za paniku

Neće biti nestašice mlijeka, otkupna cijena veća za oko 10%

21.09.2022.
u 16:33

Iako se nedavno govorilo da BiH prijeti nestašica mlijeka, situacija ipak nije toliko alarmantna, navode proizvođači. U prilog tomu ide i činjenica da je otkupna cijena mlijeka u RS-u povećana za oko osam feninga. Potvrdili su to iz Udruge poljoprivrednih proizvođača - mljekara, dodajući da su s najvećom mljekarom u RS-u iz Kozarske Dubice dogovorili višu cijenu za oko 10 posto po litri sirovog mlijeka.

Dovoljna proizvodnja

- Otkupna cijena sirovog mlijeka je s 0,80 narasla na 0,88 maraka. Dogovoreno je da od listopada ona bude uvećana za dodatnih četiri do pet feninga i vjerujem da će rasti svaki mjesec - rekao je to za Glas Srpske predsjednik ove udruge Vladimir Usorac. Kako je istaknuo, farmeri nisu zadovoljni povećanjem od osam feninga po litri sirovog mlijeka ali, kako kaže, bolje je i to nego ništa te dodao da proizvodnja ide dalje. Prema njegovim riječima proizvodnja mlijeka u RS-u smanjena je za oko pet do deset posto u odnosu na prošlu godinu i dodao je da mlijeka ima dovoljno za domaće potrebe. Nema uvoznog mlijeka i zato se naši trgovci žale. Proizvodimo dovoljno i nema razloga da se zabranjuje izvoz mlijeka našim kupcima u Srbiji, Makedoniji ili Crnoj Gori koji su do sada kod nas redovito kupovali - kazao je. Istoga je mišljenja i Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH, koji kaže da nema nikakve potrebe za dizanjem panike i zabranom izvoza, barem trenutačno. Problem bi se, objasnio je za Avaz, mogao pojaviti krajem zime i početkom proljeća, kada će na naplatu doći posljedice suše. Uz to, navodi, globalni rast cijena nezaustavljivo povećava i troškove proizvodnje, zbog čega se očekuju i nova poskupljenja mlijeka. - Naše tržište je stabilno. Možemo proizvesti dovoljne količine mlijeka. Straha nema što se tiče proizvodnje, a što se tiče cijena... Proizvođač ni u kojem slučaju ne može diktirati cijene na tržištu, kod njih je standardna cijena i ona se desetak feninga podigla - oni su tu u najgorem položaju. Cijene diktira netko drugi - navodi Bićo.

Pokrivanje troškova

Da mljekarski sektor nije u zavidnom položaju unatoč rastu cijena, suglasni su i na prnjavorskoj farmi "Jokić". - Dobro je da otkupna cijena mlijeka raste. Pokušavamo ići naprijed i ovu krizu preživjeti. Bez obzira i na ovo povećanje, otkupna cijena ne može pokriti troškove proizvodnje, a sve ulazne komponente poskupjele su te su farmeri u nezahvalnom položaju. Nije lako dignuti ruke od proizvodnje koja traje desetljećima, moramo se izboriti - rekao je Zlatko Jokić za Glas Srpske, navodeći kako mu je jasno da rast cijena u otkupu automatski znači i povećanje cijena u prodaji, naglasivši da je u prodaji cijena mlijeka daleko više rasla u odnosu na otkup.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?