MANIPULATORI

Ne vjerujte uvijek psećim okicama: Istraživanja kažu da psi - znaju lagati!

17.10.2018.
u 15:45

Istraživanje je provedeno u Švicarskoj, a rezultati objavljeni u magazinu Animal Cognition

Znanstvenici su pokušali otkriti mogu li psi laganjem doći do onoga što žele. Prvo su trenirali pse, njih 27 starih od godinu i pol od 14 godina, kako bi razlikovali dvije žene prema tome koliko su široke ruke kad je hrana u pitanju. Jedna žena bila je "kooperativna" jer je dijelila poslastice psima, a druga "kompetitivina" jer je pokazala poslasticu psu, a onda je stavila u džep. Kasniji su testovi pokazali kako se psima više svidjela ona "kooperativna".  

Drugo, znanastvenici su naučili pse da kako da odvedu čovjeka do hrane. Gledali su kako im se omiljene poslastice - kobasice i keksići stavljaju u dvije identične kutije. Stavili su kutije na pod uz još jednu praznu kutiju. Tijekom testa, znanstvenici su tražili od pasa da im pokažu gdje je hrana, tako da "pokažu" osobi, odnosno usmjere čovjeka prema kutiji s hranom, koja je namijenjena za ljude, ne za pse. Dvaput su testirani s "kooperativnom" i dvaput s "kompetitivnom" osobom odnosno partnerom. Prva grupa ljudskih partnera, psima je dala ono što je bilo u kutiji, ako ona nije bila prazna, a "kompetitivna" osoba je to ostavila kod sebe.  

"Oni su inteligentni manipulatori"

Dok su uspoređivali ponašanje pasa u blizini "kooperativnog" i "kompetitivnog" partnera, znanstvenici su kažu vidjeli povezanost između dana kad se testiranje radilo i uloge partnera koji ih je vodio do hrane koju žele. Dakle, u oba testa, psi su radije vodili "kooperativnog" partnera do kutije s hranom jer su znali da će od njih nešto dobiti. Znači, "kompetitivnog" partnera nisu vodili do kutije s hranom, jer su znali da od toga nemaju ništa. 

U rezultatima istraživanja, znanstvenici su napisali kako su psi sposobni prilagoditi svoje ponašanje, koristeći različite taktike, jer znaju kako njihove akcije potiču reakcije drugih. Oni inteligentno manipuliraju situacijom. Glavna autorica istraživanja, Marianne Heberlein rekla je da su psi i dalje odani svojim vlasnicima i predivna bića, no istraživanje pokazuje da psi, kao i druge životinje žele samo ono što će povećati njihov profit, što je normalno. Ali i mogu izmanipulirati ljude kako bi došli do svog cilja, pa bi trebalo dobro razmisliti kada ih nagrađujete. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?