ISPROBAJTE!

Ne morate ga kupovati: Isprobajte recept za jednostavan domaći kruh od cjelovitog zrna pšenice

kruh
shutterstock
10.08.2023.
u 11:26

Napraviti kruh od cjelovitog zrna pšenice kod kuće uopće nije teško!

Mogli bi nabrojati stotinu razloga zašto je pečenje kruha kod kuće dobra ideja. Glavni među njima je da vaša kuća nikad neće mirisati ugodnije nego kada se štruca kruha diže do zlatnog savršenstva u vašoj pećnici. Svi drugi razlozi poput suptilnog okusa orašastih plodova i dodanih vlakana u vašoj prehrani također su dobri, ali miris svježe pečenog kruha je za odraslu osobu ono što je maženje mačića za dijete - utjeha i ljubav. Teško je pobijediti tu nostalgiju, prenosi Simply Recipes.

Ako i vi želite iskusiti ovaj savršeni miris djetinjstva, možete napraviti kruh od cjelovitog zrna pšenice. Lakše je nego što mislite. Počnite ujutro, a do ručka možete imati dvije štruce svježe pečenog kruha koje se hlade na radnoj površini. Potrebno je samo 20 minuta praktičnog rada. Ostalo je samo dizanje i pečenje.

Sastojci:

  • 2 i pol šalice toplog mlijeka
  • 1 paket aktivnog suhog kvasca (oko 3 žličice)
  • 410 g integralnog pšeničnog brašna
  • 395 g brašna za kruh, plus još za posipanje
  • 1 žlica soli
  • 2 i pol žlice maslaca, plus još za premazivanje štruca
  • 2 i pol žlice meda

Upute:

1. Premažite maslacem veliku zdjelu i dva kalupa za kruh veličine i ostavite sa strane.

2. Zagrijte 2 i pol šalice mlijeka u mikrovalnoj pećnici. Mlijeko bi trebalo biti mlako na dodir, NE vruće (vruće mlijeko će ubiti kvasac)

3. U toplo mlijeko umiješajte kvasac i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Kvasac bi se trebao uglavnom otopiti i trebali biste vidjeti male mjehuriće na površini mlijeka.

4. U velikoj zdjeli pomiješajte integralno pšenično brašno, brašno za kruh i sol. U sredini napravite udubinu.

5. U maloj posudi zagrijte maslac u mikrovalnoj pećnici dok se ne otopi. Dodajte med. Pustite da se ohladi dok ne prestane biti vruć.

6. Mješavinu mlijeka i kvasca ulijte u brašno. Dodajte mješavinu maslaca i meda. Miješajte drvenom kuhačom. Većina brašna trebala bi biti umiješana, ali u redu je ako još uvijek imate malo brašna u zdjeli.

7. Stavite smjesu na radnu površinu i mijesite 10 minuta. Dok mijesite, tijesto bi trebalo biti mekano, savitljivo i pomalo ljepljivo. Po potrebi pospite dodatnim brašnom za kruh, ako se lijepi za radnu površinu ili ruke. Za miješenje u samostojećem mikseru: U stajaćem mikseru opremljenom nastavkom za kuku za tijesto mijesite tijesto na najnižoj brzini 5 do 7 minuta.

8. Kada završite s miješenjem, tijesto oblikujte u kuglu. Trebala bi biti glatka na vrhu i na dojam elastična. Tijesto stavite u zdjelu namazanu maslacem i prstima ga lagano premažite mekanim maslacem. Pokrijte plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom i ostavite na radnoj površini dok se otprilike ne udvostruči. To bi trebalo trajati 45 do 60 minuta.

9. Lagano probušite tijesto dva ili tri puta. Izvadite tijesto iz zdjele i oblikujte ga u kuglu. Tijesto podijelite na jednake polovice.

10. Svaku polovicu oblikujte u štrucu: Nježno poravnajte tijesto vrhovima prstiju kako biste oblikovali napuhani oval otprilike širine vaše posude za pečenje. Počevši od kraćeg kraja, lagano ga smotajte i stisnite šav. Prevrnite ga tako da šav bude okrenut prema dolje i prebacite u pripremljenu tepsiju.

11. Pokrijte plastičnom folijom ili čistom kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže 45 do 60 minuta, ili dok se tijesto ne digne malo iznad ruba posude. Tijesto je spremno za pećnicu kada se napuhne, ali zadrži strukturu. Trebali biste moći nježno pritisnuti vrh prsta na njegov vrh i udubina bi se trebala polako popuniti. Na pola dizanja zagrijte pećnicu na 190°C.

12. Rastopite maslac za premazivanje vrhova štruca.

13. Zarežite plitku crtu po sredini tijesta nazubljenim nožem. Premažite vrhove otopljenim maslacem. Gornji sloj tijesta mogao bi se malo mjehuriti kada ga premažete toplim maslacem. To je u redu. Samo izbacite mjehuriće nožem.

14. Stavite štruce u pećnicu i pecite otprilike 40 minuta dok štruce ne poprime zlatnosmeđu boju, dok se ne dignu i dok se kad se lupka po dnu štruce ne čuje šuplji zvuk.

15. Kad se štruce ispeku, izvadite ih iz pećnice i još jednom premažite vrhove maslacem. Okrenite štruce na rešetku i ostavite da se ohlade. Nemojte kruh hladiti u posudama za kruh. Ako to učinite, kruh će se razmočiti. Kruh će ostati svjež 4 dana, što ne znači da će se peti dan pokvariti nego će se početi malo sušiti.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije