moguće je

Naučite se izboriti s ljubomorom na zdrav i netoksičan način

13.04.2021.
u 19:45

Ljubomora, nažalost, nije rezervirana samo za doba nezrelosti te period odrastanja. Iako svjesni da je to osjećaj koji vezujemo uz emocionalnu i duhovnu nezrelost, ljubomora se javlja i u odraslih osoba.

Ako ste osjetili ljubomoru u trenucima tuđeg uspjeha, u trenucima gledanja nečije sreće, ljubavi ili povezanosti i ako se rodila u vama kada je vaš partner govorio o kolegici s posla s osmijehom na licu, nemojte očajavati. Ljubomora se ponekad javlja bez ikakve najave, potpuno iznenadno i uhvati nas nespremne. Većina ljudi ne može kontrolirati taj osjećaj, no bitnije od toga je ono što s tim osjećajem činimo nakon što nam se javi. Dobra je vijest da sve to, kao i većinu stvari u životu, možemo naučiti te da se s ljubomorom možemo izboriti, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Odvojite se od osjećaja ljubomore

Prije no što se deklarirate kao ljubomorna osoba, morate znati da vi niste emocija koju u trenutku nosite u sebi. Baš kao što vas može razbjesniti red u banci ili gužva u prometu, može vas zaškakljati tuđi uspjeh te iz vas izvući ljubomoru. No to ne znači da ćete u trenucima ljutnje izvesti nešto što će naštetiti vama ili ljudima u vašoj okolini. Isto je i s ljubomorom. Ako je osjetite, ne dajte joj da upravlja vama. Odvojite se od tog osjećaja kako biste se izdigli iznad istog.

Doznajte odakle ljubomora dolazi

Ljubomora uglavnom dolazi zbog vlastitih nesigurnosti ili nepovjerenja u ljude, odnosno različitih traumu. Kada shvatite odakle se taj osjećaj stvorio u vama, riješili ste pola problema. Ustanovljen izvor lakše ćete liječiti te ćete raditi na sebi kako biste se osjećaja ljubomore riješili.

Zapišite što osjećate

Ako niste sigurni što se događa u vama, zašto se ti osjećaji stvaraju i kako ih možete riješiti – zapišite svoje misli. Kod pisanja misli nemojte se susprezati, budite otvoreni i potpuno iskreni prema sebi, jedino tako ćete doći do rješenja.

Pričajte o tome

Kada ste sve stavili na papir i došli do određenih zaključaka – pričajte s nekim i zatražite pomoć ako je trebate. Isto tako, ako osjećate ljubomoru u prijateljskom te (osobito) ljubavnom odnosu – budite iskreni s dragim ljudima i recite im kako se osjećate i zašto je došlo do toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?