Vlada FBiH

Nastavak projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u FBiH

Vlada FBiH
30.10.2023.
u 20:36

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, usvojila Informaciju o poduzetim aktivnostima za nastavak projekta s ciljem zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

Projekat će, kako navode iz Ministarstva, primarno biti fokusiran na interno raseljene osobe, a posebno na one koje zbog svoje aktualne ugroženosti, ne mogu ili su odlučile da se ne vrate i kojima je potrebno stambeno rješenje u mjestu raseljena.

S obzirom da je cilj projekta da država Bosna i Hercegovina ispuni svoju obvezu prioritetnog zatvaranja svih kolektivnih centara, Vlada je zadužila Ministarstvo da stambeno zbrine i socijalno ugrožene kategorije osoba koje se zateknu u kolektivnim centrima i alternativnim smještajima, a nalaze se u evidencijama nadležnih službi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, županija, gradova/općina, centara za socijalni rad, te ispunjavaju kriterije u skladu sa procedurama projekta.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ističe u informaciji da je, postupajući po Zaključku Vlade FBiH od 2.8.2023. godine, izvršilo detaljnu analizu potreba općina, gradova i nadležnih županijskih ministarstava za nastavak projekta, kako bi se trajno riješilo stambeno pitanje izbjeglih i interno raseljenih osoba na području Federacije BiH.

Prema prikupljenim podacima, konstatirano je da su, osim interno raseljenih osoba i povratnika, korisnici kolektivnih ili alternativnih smještaja i socijalno ugrožene osobe, kojima je neophodan pristup uslugama socijalne zaštite. Riječ je o starijim osobama, kroničnim bolesnicima, osobama koje su preživjele velike traume, osobama s invaliditetom, obiteljima nestalih osoba, ženama žrtvama nasilja, civilnim žrtvama rata, bivšim logorašima, samohranim roditeljima, domaćinstvima sa izuzetno malim primanjima i korisnicima prava na socijalnu ili neku drugu materijalnu pomoć, te beskućnicima i nacionalnim manjinama, stoji u informaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom se usvaja Program utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava „Subvencije javnim poduzećima - Subvencija rada JU Centar za kulturu i obrazovanje Bosanski Petrovac“ ovog ministarstva utvrđen proračunom FBiH za 2023. godinu u iznosu od 70.100 KM u svrhu sufinanciranja rada JU Centar za kulturu i obrazovanje Općine Bosanski Petrovac. Federalno ministarstvo kulture i sporta će s korisnikom sredstava zaključiti ugovor o načinu i uvjetima korištenja odobrenih sredstava.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donijela Odluku o kategorizaciji pristupne ceste u magistralnu cestu sa oznakom M-14.1, kojom se pristupna cesta, kružni tok na magistralnoj cesti M14.1 - petlja Odžak ukupne dužine 4 km kategorira u magistralnu cestu sa oznakom M-14.1. Za realizaciju ove odluke zaduženi su JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar i JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Vlada FBiH se danas upoznala i s Informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o kolektivnom pregovaranju za područje djelatnosti rudarstva u Federaciji BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prostornog uređenja donesene su odluke o prijenosu nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih građevinskih radova krajnjim korisnicima u okviru projekata „Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018-2026“, te „Energetska efikasnost u BiH - dodatno financiranje“. Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove donesena je Odluka o prijenosu stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima u okviru projekta „Dodatno financiranje za Projekat registracije nekretnina“, nabavljenih iz sredstava zajma IBRD.

Vlada Federacije BiH zaključkom je prihvatila jedanaesti tromjesečni izvještaj Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove o implementaciji projekta Dodatno financiranje za Projekat registracije nekretnina u FBiH, za period 1.7.-30.9.2023. godine.

Danas je primljena na znanje Informacija o realizaciji zaključaka Vlade Federacije BiH za period siječanj - rujan 2023. godine.

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva pravde donijela Rješenje kojim se Adem Demirović postavlja na dužnost direktora Kazneno-popravnog zavoda poluotvorenog tipa u Bihaću na period od četiri godine. Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju dosadašnjeg direktora ovog zavoda zbog ispunjenih uvjeta za mirovinu.

Na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Vlada Federacije BiH je donijela zaključak kojim u Državno povjerenstvo za granicu Bosne i Hercegovine nominuje predstavnike ove uprave Željka Obradovića, Slobodanku Ključanin, Zijada Džananovića i Ervina Redžepagića, priopćeno je iz  Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije