Iskustva s “čistačima” stanova

Naručite čišćenje stana i oni vam doslovno “počiste” sve što vrijedi: novac, nakit, tehniku...

20.06.2019.
u 21:55

“Došlo je vrijeme da se malo kome može vjerovati”, često i sami čujemo u neformalnim razgovorima s prijateljima, rodbinom, susjedima... Da to nije samo isprazna floskula za usmjeravanje razgovora u željenom tijeku, govori i podatak kako se među rizična ponašanja svrstalo i angažiranje drugih osoba za čišćenje i pospremanje stana.

Krađe i prijevare

“Žena koja mi je tri godine dolazila čistiti stan i kojoj sam ostavljala ključ odnijela mi je sav zlatni nakit. To sam, nažalost, kasno primijetila. S obzirom na to da zlato nosim samo u rijetkim prilikama, kutija u kojoj je zlato smješteno nalazila se na posebnom mjestu u sobi. Kada smo suprug i ja pozvani na prijateljevu svadbu, odlučila sam potražiti neki komad nakita. Otvorila sam kutiju i zanijemjela. Unutra je bio samo jedan prsten koji je moja kći dobila na dar. Odmah sam znala da je žena koja mi je godinama čistila kuću to odnijela. Što je najgore, i drugim sam je prijateljicama preporučivala”, ispričala je M. M za sarajevsko Oslobođenje.

Na opću žalost i razočarenje, ovo je samo kap u moru sličnih krađa i prijevara koje su doživjeli građani BiH koji su se odvažili angažirati druge osobe za čišćenje i pospremanje stanova. Došlo je do toga da na mnogim društvenim mrežama u pojedinim skupinama postavljaju upozorenja za slične situacije. “Ova žena je prevarantica. Došla mi je počistiti kuću, a sve mi je iz kuće odnijela”, samo je jedan od komentara praćenih fotografijama osumnjičene žene. “Građani moraju biti oprezni prema oglasima kojima postaju idealna meta za prijevaru i zloporabu. Kada se odluče nekoga angažirati, trebalo bi pozivati isključivo osobe u koje imaju povjerenje. Treba imati u vidu kako živimo u sustavu urušenih vrijednosti i ono što je loše jest to što se te vrijednosti sve više urušavaju. Izgubio se pošten i iskren odnos. Ne smije se zvati bilo tko u kuću. Mora se imati na umu da je danas situacija takva da svi žele što prije do zarade.

Budite oprezni

Jako je bitna opreznost. U stanu se ne bi smjela ostaviti osoba koju ne poznajete, a kamoli joj ostavljati ključ, koji može iskopirati. To su odlične stvari za one koji nemaju dobre namjere. Kada tražite osobu da vam čisti stan preko oglasa, to je zapravo meta za lakovjerne”, mišljenja je sociolog Srđan Vukadinović. Prema riječima jednog istražitelja sarajevskog MUP-a, najbolja zaštita u ovim situacijama jest angažman osoba po preporuci.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?