ODLIČNA METODA

Napravite sami sredstvo za čišćenje staklenih vrata pećnice i olakšajte si posao

shutterstock
02.12.2020.
u 07:15

Dobivena smjesa je izvrsna netoksična alternativa grubim kemijskim sredstvima za čišćenje.

Koliko god pazili na staklenim vratima pećnice ostanu zagoreni ostaci hrane, a očistiti ih možete na nekoliko načina. Vlasnica agencije za čišćenje Katie Burkey predlaže tako dva jednostavna, brza i prirodna načina čišćenja - sa i bez skidanja vrata s peći.  U prvom načinu Burkey kaže da s pećnice skinete vrata, jer ćete tako imati bolji pristup unutrašnjosti pećnice koja je često puna mrvica, komadića, ali i prašine.

- Do pećnice zatim dovucite crijevo usisavača i s njim pređite cijelu unutrašnjost peći, po mogućnosti s nekim nastavkom za manje pukotine koji može ući i u sitnije prostore - savjetuje Burkey, nakon čega ide čišćenje masnoće sa staklenih vrata.

- Najbolje sredstvo za čišćenje vrata pećnice je mješavina dva sastojka koja već imate u smočnici: sode bikarbone i octa - kaže Burkey i dodaje da je dobivena smjesa izvrsna netoksična alternativa grubim kemijskim sredstvima za čišćenje. Ako je na staklu nakupljena masnoća i prljavština, savjetuje, pospite malo sode bikarbone baš na ta područja, a zatim poprskajte otopinu sode bikarbone i octa po cijeloj površini.

Nakon toga sa spužvicom po staklu razmažite dobivenu pastu, pa je prebrišite mokrom, toplom spužvom kako biste sve uklonili. Ako treba, površinu pređite i s grubljom stranom spužve, ali pripazite da ne koristite abrazivne spužve i sredstva da ne biste oštetili staklo. 

- Čišćenjem stakla završite sa sredstvom za pranje stakla kako bi površina dobila sjaj. Ponovo sastavite svoja staklena vrata, pazeći da vratite sve vijke na njihovo mjesto - objasnila je. 

Ponekad skidanje staklenih vrata s pećnice nije opcija, no i onda postoji učinkovit način za očistiti ih, prenosi Real Simple. Burkey savjetuje da tada, kao i u prvom slučaju, napravite svoju pastu za čišćenje od sode bikarbone i octa (ili od sode i vode, po želji). Pastu onda sa spužvicom, krpom ili čak s rukama (s rukavicama) premažite po staklu i pustite da tako odstoji 15 do 20 minuta, ovisno o tome koliko su vrata prljava. 

Ako je potrebno, pastu možete ostaviti i duže da djeluje jer je potpuno prirodna i neće oštetiti staklo. Imajte na umu da će smjesa potamniti jer upija prljavštinu, prljavštinu i masnoću.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije