neočekivano

Napitak koji bi mogao smanjiti kolesterol u samo nekoliko tjedana

napitak
Dreamstime
24.10.2022.
u 19:35

Istraživanje je otkrilo da ukusni čokoladni napitak može biti iznenađujuće učinkovit u snižavanju razine kolesterola čak i za nekoliko tjedana

Visoki kolesterol je vrijednost koja ukazuje na prisutnost masne tvari u krvi i uzročnik je nekih ozbiljnih bolesti kao što su visoki krvni tlak, srčani i moždani udari, a predstavljaju prijetnju našem zdravlju.

Iz tog razloga, bitno je držati njegovu razinu pod kontrolom, koja bi trebala biti između 100 i 129 mg/dL, govoreći u ovom slučaju o LDL kolesterolu, takozvanom “lošem”.

S tim u vezi, već su poznati učinci biljne prehrane na poboljšanje razine kolesterola u krvi, stoga je preporučljivo konzumirati puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova te birati namirnice s niskim udjelom masnoće. Međutim, istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, otkrilo je da ukusni čokoladni napitak može biti iznenađujuće učinkovit u snižavanju razine kolesterola čak i za nekoliko tjedana, piše Novi list.

Polazeći od pretpostavke da redovita konzumacija proizvoda na bazi kakaa može ponuditi određenu kardiovaskularnu zaštitu, istraživači su odlučili proučiti učinke kakaa na lipide. Istraživanje se temeljilo na uzorku od 42 dobrovoljca s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući 19 muškaraca i 23 žene.

Naime, sudionici su dobili toplu čokoladu pripremljenu od 40 grama kakao praha i 500 ml obranog mlijeka ili samo čistog mlijeka, svaki dan tijekom 4 tjedna nasumičnim redoslijedom. Prije i nakon razdoblja intervencije, istraživački tim je mjerio koncentraciju kolesterola i antioksidansa.

Iz provedenih analiza pokazalo se da su oni koji su pili piće imali nižu razinu “lošeg” kolesterola, a koji povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Osim toga, čini se da je vrući kakao podigao i razinu “dobrog” kolesterola, što zauzvrat također pomaže u kontroli lošeg tipa. Iako nisu pronađeni posebni učinci na vitamine B1, B6, B12, C i E, utjecaj na kolesterol bio je značajan, prenosi poslovni.hr.

Razlog? Vrući kakao, prema istraživačima, mogao bi modulirati lipidni profil kod osoba s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. To je zato što je kakao bogat flavonoidima, bioaktivnim spojevima koji se prirodno nalaze u zrnu kakaovca i koji štite od rizika od srčanih bolesti. Dakle, jednostavna vruća čokolada bi iznenađujuće mogla pomoći u snižavanju kolesterola.

 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?