Manipulacije da bi se pokolebalo visokog predstavnika i administraciju SAD-a

Napadi na Schmidta maska su za opstrukciju promjene vlasti i daljnje blokade BiH

storyeditor/2022-12-20/20221217_191235_89610_-1.jpg
21.12.2022.
u 21:58

Schmidt je u prvome planu tih udara, koji su povezani čak i s pojedinim čudnim potezima nekih zapadnih diplomata, no stvarna meta je administracija SAD-a kojoj se nitko ne usudi izravno proturječiti

Odmah nakon što je na zatvaranju biračkih mjesta visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom je spriječio daljnju destabilizaciju BiH i rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, počeli su brutalni napadi na njega i njegov ured, a posljednjih tjedana vodi se nešto suptilnija "utakmica", čiji je cilj pokazati kako je kumovao daljnjoj podjeli zemlje, komplikaciji odnosa i jačanju blokada, piše Večernji list BiH.

Schmidt je u prvome planu tih udara, koji su povezani čak i s pojedinim čudnim potezima nekih zapadnih diplomata, no stvarna meta je administracija SAD-a kojoj se nitko ne usudi izravno proturječiti. Kako u političkom Sarajevu tako i među pojedinim manje važnim diplomacijama.

Kraske i Kiseljak

Pokušava se pronaći bilo kakva poveznica, bilo u njegovu ponašanju i istupima ili pak neprimjerenom djelovanju hrvatske strane u BiH, kako bi se ocrnilo njegovo korištenje bonnskih ovlasti te dokazalo kako je odluku donio u interesu "hrvatskih nacionalista". Upravo je takvim rječnikom jedna probošnjačka aktivistica Marion Kraske opisala Schmidtov dolazak na Advent u Kiseljaku gdje se, kako se živi na Zapadu, obilježava vrijeme koje ovdašnji Hrvati katolici nazivaju došašće. A sve je počelo objavom videozapisa po kojemu njemački političar na čelu međunarodne administracije u BiH posjećuje Kiseljak u pratnji tamošnjeg načelnika Mladena Mišurića Ramljaka. U pozadini se vidi i zastava Hrvata u BiH, odnosno Herceg Bosne.

U jednome trenutku on sjedi s čelnim ljudima Kiseljaka. Nakon toga počinju podvale medija bliskih paraobavještajnome bošnjačkom podzemlju i vodećoj stranci SDA. Schmidta se "optužuje" da je otišao u Kiseljak bodriti Vatrene u susretu s Argentinom, zatim da daje potporu "nacionalističkoj stranci" HDZ-u BiH te da je razgovarao s njihovim vodstvom. No, vrlo brzo se sve to pokazalo manipulacijom i lažima. Schmidt u Kiseljaku nije gledao susret Vatrenih s HDZ-ovcima niti se samo s njima družio.

Upravo na snimci koja je objavljena vidi se i čelnik lokalnog SDA Asmer Japaur, s kojim je HDZ BiH u koaliciji. Ništa od toga nije smetalo jednom od vodećih manipulatora Jasminu Mujanoviću te Reufu Bajroviću, ali i Kraske da nastave s lažima i obmanama. U međuvremenu su malo modificirali stajališta pa su u prvi plan stavili zastavu Herceg Bosne, odnosno Hrvata u BiH, navodeći kako se radi o simbolu protjerivanja Bošnjaka te da je cijelo njezino vodstvo osuđeno za ratne i zločine protiv čovječnosti.

Koliko je opasno "posezati" za ovim argumentima, najbolje govore druge presude istog Haaškog suda koji je osudio i načelnika Glavnog stožera Armije BiH Rasima Delića te još dvojicu zapovjednika, dok se postupak vodi protiv gotovo cijelog bošnjačkog vojnog i političkog vodstva, pa bi se onda Republiku BiH i njezinu Armiju moglo staviti u isti "zločinački koš". A pravi cilj je pokazati kako je Schmidt svojim potezima pogodovao hrvatskim "nacionalistima" i dodatno zakomplicirao odnose u FBiH te da će posljedice biti daljnja nefunkcionalnost.

U takvim stajalištima SDA i njegovu duboku državu podupire nekoliko stranih veleposlanstava, a ponajprije utjecajne nevladine organizacije i zaklade koje su se pokazale važnijim za kreiranje nacionalnih vanjskopolitičkih poteza nego što su u pitanju sami resori vanjskih poslova.

Potpora SDA

Kako se doznaje, čak se izražava razumijevanje za otpore iz redova SDA da nova koalicija uspostavi vlast te korištenje raznih blokada na tome putu. A sve u cilju kako bi se pokazalo da su problem Schmidtove izmjene, a ne činjenica da SDA nijedna od stranaka na bošnjačkoj ljevici ne želi vidjeti u zajedničkoj vlasti.

Posebno se u tome kontekstu ističe kako je povećanje broja izaslanika potrebnih u svakom pojedinom nacionalnom klubu Doma naroda kako bi se izabrala izvršna vlast te sadašnji rezultat SDA pokazatelj da se ne radi o sretnim rješenjima. No, kada se pogledaju odluke po dubini, ključno je da se više ne može zakočiti ustroj vlasti. Tako da je problem u politikama, a ne u odluci visokog predstavnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?