KOD KUĆE ZA BLAGDANE

Nakon uspješne operacije mali Jona se vraća kući

Foto: 24sata.hr
1/2
10.12.2020.
u 21:28

Liječnik je na kontroli rekao da je sve u redu! Vraćamo se u Zagreb i Jona će prvi puta doći svojoj kući! Tako sam sretna, radosno je jučer poslijepodne za 24sata.hr rekla Dajana Kiš (32), majka malenog Jone. 

Javila se iz Referentnog centra za  bolesti srca za cijelu Europu u koji je s tek rođenim sinom Jonom otputovala krajem listopada. Operacija je prošla uredno, a i oporavak. Majka kaže kako mu čak nisu ni trebali ugraditi umjetnu arteriju. Uspjeli su iskoristiti postojeću kako bi dobio neometan protok kisika u srce. Ugradili su mu i teleći srčani zalistak koji će morati promijeniti kad odraste.

- Jona je dobro. Trenutno smo najviše fokusirani da se vratimo hranjenu bočicom i izbacimo sondu. Sada još uvijek kombiniramo, jer ako ne pojede sve iz bočice, ostatak mu damo na sondu. Sve ostalo je isto kao i kod svih drugih beba-mijenjamo pelene, nosimo ga, puno ne spavamo. Jedan dan smo čak bili nakratko vani u prvoj šetnji. I najbitnije je da je on dobro - ispričala je Dajana. 

Jona je rođen 18. listopada s 4120 grama i dužine 53 centimetra. Ubrzo su mu dijagnosticirali arterijski trunkus 273, odnosno samo mu jedna arterija izlazi iz srca i grana se na koronarne plućne arterije te mu se tako miješa krv. Liječio se na Rebru, gdje se izvodi i operacija koja je Joni bila potrebna, no ne prije trećeg mjeseca djetetovog života. Budući da je Dajana već izgubila dvije bebe iz zdravih trudnoća, nije željela izgubiti i Jonu.

- Kronično povećanje tlaka u plućima moglo je dovesti do zatajenja srca u prvih mjesec dana. Nisam mogla čekati jer sam se bojala. I 2018. sam u 27. tjednu zdrave trudnoće čekala u bolnici i pod njihovim nadzorom rodila mrtvu kći u 29. tjednu. Zvala se Ena. Druga trudnoća bila je izvanmaterična. Nisam mogla izgubiti i Jonu i drago mi je da sam poslušala riječi jednog liječnika koji mi je rekao da bio on za svoje dijete otišao u Referentni centar za bolesti srca za cijelu Europu u Linzu. Nisam pogriješila - s uzdahom kaže Dajana. 

Sa suprugom Željkom javno je zamolila za pomoć kako bi skupili potrebnih 60 tisuća eura za operaciju. Skupili su 1,2 milijuna kuna i taj će novac darovati za neko dijete koje treba takvu operaciju. 

- Zahvaljujem svima koji su nam pomogli i omogućili život našem sinu. Višak novca donirat ćemo u humanitarne svrhe kako bismo pomogli još nekom djetetu - rekli su supružnici Kiš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?