Klorpirifos

Nakon mandarina, opasni pesticid pronađen i u poznatoj vrsti povrća: Kamion vraćen s granice

15.12.2023.
u 09:55

Nakon što je otkriven u voću, točnije mandarinama, štetni i zabranjeni pesticid pronađen je u povrću. Europski sustav sigurnosti u prometu hranom izvijestio je kako je štetni klorpirifos otkriven u bijelom grahu koji je proizveden u Egiptu.

Srećom, nije uspio ući u Hrvatsku jer je zaustavljen i provjeren na granici. Kamion je, nakon uzorkovanja i rezultata analize, carinski zapečaćen te vraćen pošiljatelju. Zemlja prijave je Hrvatska, a pošiljka graha predstavljala je potencijalnu opasnost po zdravlje ljudi.

Klorpirifos je na području EU, dakle i Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Isti je pesticid nedavno uzrokovao velike probleme proizvođačima neretvanskih mandarina jer je u tri navrata otkriven u pošiljkama mandarina u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?