Čović nakon sastanka s Dodikom

Nakon izbora 2018. će doći do dogovora u vezi Daytonskog sporazuma

14.12.2017.
u 17:11

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je medijima će nakon izbora 2018. godine u BiH morati doći do političkog dogovora u vezi Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je na današnji dan 1995. godine potpisan u Parizu.  

- Od Daytona je ostao Dayton koliko god je skrnavljen kroz neke faze 2001., 2003. godine... Oko toga mislim da ćemo svi veoma brzo morati sjesti. To će biti jedan politički dogovor koji ćemo uraditi mislim ne do izbora 2018. godine, jer evidentno će to biti jedna drugačija utakmica, nego nakon izbora - kazao je Čović.

Uvjeren je da će HDZ BiH biti na vlasti na svim razinama nakon izbora, kada će "oko navedenih stvari precizno zauzeti stav“.

- Naš cilj je osigurati konstitutivnost sva tri naroda i to je minimum da bi država mogla funkcionirati – rekao je Čović nakon sastanka stranačkih delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a na Jahorini.

Tom prilikom, i predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik komentirao je Daytonski sporazum, koji je za njega "srušen voljom međunarodnog faktora“, smatrajući da su uništene i bazične vrijednosti tog sporazuma.

- Eliminirani su entiteti i konstitutivni narodi u značajnim projektima i odlučivanju, a nametale su se i špekulativne prakse koje su recimo u vezi onoga što govorimo u vezi Izbornog zakona – da jedan narod bira svoje predstavnike i da drugi narod ne može izabrati. Srbima uporno u Federaciji drugi odnosno druge političke stranke biraju predstavnike. Zato ne vidimo da je to doprinos stabilizaciji BiH - smatra Dodik.

Kazao je da je sasvim logično što HDZ BiH, "koji predstavlja političku volju Hrvata u BiH i zagledan u matičnu zemlju Hrvatsku", podržava ulazak BiH u NATO.

SNSD razumije što HDZ promovira tu vrstu integracija isto kao što, navodi Dodik, HDZ vjerojatno razumije da su "Srbi i srpski narod zagledani u politike globalnih regionalnih integracija u vezi onoga što radi Srbija".

- Dok god vodimo ove politike, NATO integracije nisu naš cilj i nećemo davati naše suglasnosti na razini BiH o tome – poručio je Dodik novinarima.

Komentara 5

VN
vratite nam posavinu
17:20 14.12.2017.

Mars djubre. Lazes svoj narod zasto nisi poduzeo nesto da napravis prije izbora. Manipulatoru .ebo te Dodik u supak. Dali si Toga traktoristu na Jahorini pitao za hrvate iz Posavine. Boli te k..ac za njih.

VA
Varesak
17:36 14.12.2017.

Covicu mogao bi nam reci na koji nacin si stekao hacijendu vrijednu 5,5 milijuna eura sumnkamo da sito mogao posteno steci Nadamo sedappslijeizbora neces bizi u vlasti nrgo u uatvoru gdje sida ima i malopravde trebao pdavno biti

ZO
zozon
19:17 14.12.2017.

i OPET COBAN OVCAMA PRICA ISTU PRICU I SVE TAKO DOK KRAJA ZIVOTA. MISLIM DA SMO MI BOSANCI NAJGLUPLJI NAROD U EVROPI I IZGLEDA DA JE BOLJE BITI GLUP AL NIKAKO PROTIV PRIPADNIKA SVOG NARODA.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?