MALI ANDREJ

Nakon dokumenta s košarke, prisjetili smo se i drugih fotografija iz djetinjstva premijera Plenkovića

08.09.2021.
u 12:17

Premijer Andrej Plenković istinski je zaljubljenik u košarku, a kada smo mu nedavno pokazali njegovu prvu registraciju u Košarkaškom klubu Maksimir, oduševio se. Tada je imao 14 godina.

- Sad ste me oraspoložili. Pa od koga ste ovo dobili? - upitao je našeg novinara nakon što mu je pokazao stari dokument.

Andrej Plenković je rodom s otoka Hvara, iz malenog mjesta Svirča gdje je rođen njegov otac i odakle potječe njegova obitelj. Plenkovići su, naime, na Hvaru već 460 godina što se može pratiti u crkvenim knjigama, a u Svirče su, prema jednoj od teorija, došli iz Omiša.

Premijerov otac Mario, rođen 1947., studirao je sociologiju na politologiji u Zagrebu i poslije, 1979., doktorirao na informacijskim znanostima, a tema je bila model javnog komuniciranja radija i televizije. Jedan je od najmlađih doktora u povijesti bivše države. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik znanstvenog časopisa Informatologija. Dugo vremena je radio na RTV Zagreb i bio profesor na politologiji u Zagrebu. Utemeljitelj je studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Njegova supruga Vjekoslava, majka predsjednika HDZ-a, rođena je Makaranka, iz stare obitelji Raos. Njen otac Marin je bio cijenjeni drvodjelac. Usto je svirao u limenoj glazbi u Makarskoj. Raosi nisu bili ni politički ni vojno angažirani za vrijeme Drugog svjetskog rata. Plenkovićeva majka Vjekoslava, inače internist kardiolog, radila je u Vojnoj bolnici (Nova bolnica) u Dubravi. Radila je i šutjela, a svoje privatne stavove nije iznosila.

I ona i muž privatno su itekako držali do vjere o čemu govori činjenica da su se vjenčali u crkvi sv. Marka, što im je u to vrijeme bio jako važno. Njihov sin je od malih nogu pokazivao lidersku crtu. - Uvijek je bio kolovođa. Kad je bio u srednjoj školi, sjećam se, u našem stanu je uvijek bilo po pet-šest njegovih kolega, oko njega se uvijek vrtjelo društvo - kaže Mario Plenković, otac predsjednika HDZ-a.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije