izabran za predsjednika Županijskog suda u Sarajevu.

Nakon atentata na Jozu Leutara, Špoljarić vodio istražni postupak kad je izmijenjen datum optužnice

30.05.2019.
u 08:45

Vladimir Špoljarić izabran je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) kao jedini kandidat na funkciju predsjednika Županijskog suda u Sarajevu.

Neriješeni predmeti

Ova funkcija članovima VSTV-a, sudeći prema navodima sa sjednice, iznimno je bitna budući da Županijski sud u Sarajevu ima dugogodišnjih problema u pogledu kaznenog progona.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je da je zadovoljan predstavljenim programom i da će podržati njegov izbor. Isto je potvrdila i potpredsjednica te pravosudne institucije Ružica Jukić.

Podsjećanja radi, Vladimir Špoljarić u vrijeme atentata na doministra FMUP-a BiH Jozu Leutara obnašao je dužnost istražnog suca Županijskog suda u Sarajevu. Vladimir Špoljarić u rješenju o provođenju istrage protiv Andabaka i ostalih naveo je da Miličević, Lučić i Andabak nisu saslušani “s obzirom na to da se nalaze u bijegu, pa je za njima raspisana tjeralica i određen pritvor”. Ova istraga pokrenuta je na zahtjev Županijskog tužiteljstva u Sarajevu na osnovi kaznene prijave, koju je uime FMUP-a potpisao Faik Lušija, i ostale dokumentacije. Istražni sudac Vladimir Špoljarić suglasio se sa zahtjevom vjerujući da iz spisa “proizlazi osnovana sumnja da su okrivljeni počinili navedeno djelo”. Špoljarić je prilikom predstavljanja svog programa rada kazao da je, kada je preuzeo dužnost vršitelja dužnosti predsjednika tog Suda, zatekao gotovo 26 tisuća neriješenih predmeta.

“Zaostaci su povećani za 1500 predmeta, što znači da broj sudaca i suradnika nije dovoljan da se smanje zaostaci koji se gomilaju. Ja sam zatekao 26 tisuća neriješenih predmeta”, kazao je Špoljarić.

Naveo je da postoji gotovo 30 tisuća predmeta u arhivi, Vrhovnog suda i Višeg kaznenog suda koji nikada nisu predani dalje. “Nama je potrebno još pet sudaca kako bismo nekako mogli premostiti problem.

Potreba za sucima

U kontaktu sam s predstavnicima izvršne vlasti u Sarajevskoj županiji i oni su nam obećali ta sredstva”, kazao je Špoljarić. Dosadašnji vršitelj dužnosti predsjednika Županijskog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić rođen je u Sarajevu 1957. godine. U rodnom gradu završio je Pravni fakultet. Na Osnovnom sudu u Sarajevu bio je pripravnik, zatim je radio kao stručni suradnik da bi 1990. godine bio imenovan za suca ovog Suda.

U vrijeme rata radio je kao sudac Okružnoga vojnog suda. Za suca Županijskog suda u Sarajevu imenovan je 1997. godine, a gotovo 20 godina poslije na istom Sudu postavljen je za predsjednika Kaznenog odjela. Od studenog 2018. godine, dvije godine pred odlazak u mirovinu, imenovan je za vršitelja dužnosti predsjednika Županijskog suda u Sarajevu.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?