Stambeni fond prijašnjeg FMO

Naknada za stanove oficirima JNA mogla bi iznositi 90,000.000 KM

17.03.2016.
u 09:00

Stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane činilo je 12.696 stambenih jedinica, piše Večernji list BiH. Ranijim nositeljima stanarskih prava nije vraćena, po raznim osnovama, 3071 stambena jedinica, a taj broj nije konačan jer u mnogim predmetima još nisu okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nositeljima stanarskih prava.

Odluke Ustavnog suda

Više od stotinu zahtjeva ranijih nositelja stanarskih prava, koji nisu vratili stanove u posjed i kojima je odlukama Ustavnog suda BiH utvrđena povreda prava na imovinu, podnijeli su zahtjev za isplatu naknade za stan. Prema podacima kojima raspolaže Služba za zajedničke poslove, naknada ranijim nositeljima stanarskih prava, koji nisu vratili stanove u posjed, u FBiH mogla bi iznositi oko 90,000.000 KM. Ovo se navodi u informaciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, koju je usvojila federalna Vlada. Od ukupnog broja stanova koji nisu vraćeni, 1196 ranijih nositelja stanarskih prava nije podnijelo zahtjeve za vraćanje u posjed, a nadležna tijela odbila su 1875 zahtjeva.

Brojni zahtjevi

Inače, kako se navodi u priopćenju, tijekom 2015. godine zaključen je i Federalnom pravobraniteljstvu dostavljen 261 predmet radi ocjene pravne valjanosti i potvrde ugovora o kupoprodaji stana, na kojima postoji stanarsko pravo. Zaključeno je deset aneksa na ugovore o kupoprodaji stanova, a izdana su dva naloga za upis prava vlasništva na stanu, na osnovi ugovora o kupoprodaji - otkupu nepokretnosti zaključenih s bivšom državom SFRJ-SSNO “Vojnom ustanovom za upravljanje SF JNA”. Istovremeno, Prvostupanjsko stambeno povjerenstvo donijelo je 152 konačne odluke u postupku rješavanja po podnesenim zahtjevima u obliku rješenja i zaključaka. Dodijeljeno je 16 zamjenskih stanova na korištenje, a 45 takvih zahtjeva je odbijeno. Obnovljeno je 19 ranijih ugovora o korištenju stanova, zaključenih s prijašnjim Federalnim ministarstvom obrane i Vojskom Federacije BiH, a odbijeno 18 zahtjeva koji su ocijenjeni kao neosnovani. Dodijeljen je 21 stan na trajno korištenje, a 28 zahtjeva je odbijeno kao neosnovano. U posjed stana tijekom 2015. uvedene su 23 osobe. Ostale osobe za koje su donesene odluke o dodjeli zamjenskih ili dodjeli stanova na trajno korištenje su dugogodišnji korisnici. U prošloj godini je Služba u svojstvu stranke pristupila na 54 usmene rasprave pred tijelima uprave i sedam ročišta pred općinskim i županijskim sudovima u postupcima po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed.

Podsjetimo, u srpnju 2014. godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je odluku da u slučaju četvorice bivših oficira JNA BiH nije prekršila pravo na imovinu te da ne mogu vratiti prije rata otkupljene vojne stanove. Stanove ne mogu vratiti jer su im u međuvremenu u Srbiji dodijeljeni vojni stanovi u zakup na neodređeno vrijeme ili su te stanove otkupili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije