Centralna banka BiH

Naknada na sredstva iznad obvezne rezerve smanjuje se na -0,25 posto

CBBiH
29.07.2022.
u 16:50

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) donijela je Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve.

Kako je priopćeno iz Centralne banke BiH, ovom odlukom naknada na sredstva iznad obvezne rezerve smanjuje se sa - 0,75 posto na -0,25 posto.

Takođe, ovom odlukom se sa trenutnih -0,60 posto na -0,10 posto smanjuje naknada na sredstva obvezne rezerve po osnovu osnovice u stranoj valuti i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom. Na sredstva obvezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti, KM, naknada se ne obračunava.  

-Odluka o smanjenju naknade na sredstva iznad obavezne rezerve koja banke drže na računima kod CBBiH donesena je s ciljem usklađivanja s referentnom kamatnom stopom Europske centralne banke (ECB) i ublažavanja utjecaja rasta referentne kamatne stope ECB-a na poslovanje banaka u BiH. CBBiH će nastaviti pratiti i usklađivati politike naknada CBBiH ovisno od kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i njihovog utjecaja na financijski sektor Bosne i Hercegovine - navode iz CBBiH.

Kako se ističe, primarni cilj odluke o naknadi koju CBBiH naplaćuje na obveznu rezervu po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom jeste promovisanje korištenja izvora financiranja u domaćoj valuti. Stav CBBiH je nepromijenjen po tom pitanju, a smanjenje naknade koja se naplaćuje odražava usklađivanje politike CBBiH sa politikom ECB-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije