Zanimljivi rezultati istraživanja o tome kome bh. građani najviše vjeruju

Najviše povjerenja u vojsku i policiju, a najmanje u parlamente i vlade

hrvatska vojska
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
10.08.2014.
u 10:07

Policija je druga institucija kojoj bh. građani najviše vjeruju

Građani Bosne i Hercegovine imaju najviše povjerenja u vojsku i policiju, a najmanje u vlade i parlamente. Prilično veliko povjerenje u vojsku ima 37 posto onih koji su sudjelovali u nedavnom istraživanju javnog mnijenja koje je za potrebe američkog NDI-ja na uzorku od 2040 ispitanika provela agencija Ipsos. Dvije trećine ispitanika ima određeno povjerenje u Oružane snage BiH, dok je 15 posto onih koji imaju malo i isto toliko onih koji nemaju uopće povjerenje u vojsku.

Policija je druga institucija kojoj bh. građani najviše vjeruju. Oko 35 posto ispitanika ima mnogo ili prilično mnogo povjerenja u policijske snage. Malo ili nimalo povjerenja u policiju pokazalo je 32 posto sudionika u istraživanju. Na trećem mjestu po povjerenju građana su vjerske zajednice, piše Večernji list. Mnogo im vjeruje 10 posto ispitanika, a nešto manje još 18 posto njih. Ukupno bi se za 55 posto građana moglo reći da imaju zadovoljavajuću dozu povjerenja u vjerske zajednice. Malo im vjeruje 17, a nikako 27 posto ispitanika. Zanimljivo je da su po količini povjerenja koje građani imaju u njih skoro izjednačeni bh. pravosuđe i američka vlada. Po četiri posto građana ima mnogo povjerenja u pravosudni sustav BiH i vlasti SAD-a. Oko 40 posto ispitanika je izjavilo da ima određenu količinu povjerenja prema ovim institucijama, dok nimalo povjerenja prema američkim vlastima ima 3, a prema domaćem pravosuđu 30 posto građana. No, i s takvim rezultatom američka vlada i bh. pravosuđe bolje kotiraju od Ureda posebnog predstavnika EU (EUSR) i Ureda visokog predstavnika (OHR). Mnogo povjerenja u ove dvije međunarodne institucije ima tek tri, a bilo kakvu nešto manje od 40 posto građana BiH. To je više samo od vlada i parlamenata u BiH. Veliko povjerenje u domaće institucije vlasti ima tek oko dva posto građana, kada su u pitanju vlade i jedan posto kada je riječ o parlamentima. Nimalo povjerenja u vlade nema 55, a u parlamente 52 posto ispitanika.

Isto istraživanje NDI-ja je pokazalo da glavnim prioritetima građani BiH smatraju investiranje u velike kompanije, smanjenje administracije i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Kada je o zapošljavanju riječ, većina ispitanika je ulaganje u velika poduzeća stavilo ispred ulaganja u poljoprivredu, mala i srednja poduzeća ili obrazovanje. Isto tako među ekonomskim prioritetima su izdvojili smanjenje administracije. Za vladavinu zakona su u prvi plan istaknuli borbu protiv kriminala i korupcije, a potom oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije