financijska injekcija

Najviše novca u regiji za BiH kao potvrda europske opredijeljenosti

euri
Foto: Reuters
11.05.2020.
u 18:20

Članice Europske unije podržale su prijedlog Europske komisije o pružanju tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset država susjedstva kako bi im se pomoglo u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa, piše Večernji list BiH. 

EU vodi brigu o BiH

- Države susjedstva naši su najbliži partneri, a sada više nego ikad nužno je držati se zajedno i pokazati solidarnost u rješavanju ekonomskih i društvenih utjecaja te globalne krize - kazao je ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić.

Financijska pomoć bit će osigurana u formi zajma pod vrlo povoljnim uvjetima. Od zemalja regije Bosna i Hercegovina dobila je najviše sredstava – 250 milijuna eura. Za Albaniju je osigurano 180 milijuna, za Sjevernu Makedoniju 160, za Kosovo 100, a za Crnu Goru 60 milijuna eura pomoći Europske unije. Od ostalih zemalja obuhvaćenih programom Gruzija je dobila 150 milijuna, Jordan 200, Moldavija 100, Tunis 600 milijuna i Ukrajina 1,2 milijarde eura.

Sredstva su namijenjena za pomoć državama kako bi se izborile s neposrednim financijskim problemima nastalim kao posljedica izbijanja pandemije, priopćeno je.

Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva će pomoći u povećanju makroekonomske stabilnosti i omogućavanju zaštite građana te ublažavanja negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Novac će biti na raspolaganju 12 mjeseci i bit će isplaćen u dva obroka. Maksimalan prosječan rok otplate zajma bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Komisije. Potrebno je da odluku usvoje još i Europski parlament i Vijeće Europske unije prije nego što bude mogla stupiti na snagu, ali to bi trebala biti tek formalnost, jer su članice EU-a i Europska komisija dale zeleno svjetlo.

Najava financijske pomoći BiH i drugim zemljama došla je samo dan prije summita Europska unija - zapadni Balkan, koji je još jedna potvrda da europska perspektiva ove regije nije mrtva, iako je pandemija koronavirusa mnoge planirane procese usporila. EU se prije nekoliko tjedana našao na udaru političara u regiji, pa i nekih u BiH, zbog onemogućavanja izvoza zaštitne opreme u zemlje koje nisu članice Unije.

Međutim, pomoć iz EU ubrzo je počela pristizati, a osim već odobrene interventne pomoći i brojnih pojedinačnih pošiljki zemalja članica u opremi i novcu, najavljena je i mogućnost korištenja sredstava iz postojećih i novih fondova EU-a. Pristup tim sredstvima imat će i BiH iako još nema kandidacijski status.

Očuvati radna mjesta

Europska unija još je ranije odobrila interventni paket pomoći od 80,5 milijuna eura za BiH, i to kao potporu zdravstvenom sustavu i borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije. Od ukupnog iznosa, 73 milijuna eura unutar paketa pomoći usmjerena su za socioekonomski oporavak. Fokus je na očuvanju radnih mjesta u tvrtkama koje su najviše pogođene, poput onih u sektoru turizma i prometa. BiH u predstojećem razdoblju očekuje i dodatnu pomoć EU-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?