CBBiH

Najviše investicija dolazi iz Rusije 265,1 milijun KM, Hrvatske 114,2 milijuna...

novac
03.10.2019.
u 17:01

Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2019. godine iznose 650,1 milijun KM, od toga 252,8 milijuna u prvom tromjesečju, a ostatak u drugom tromjesečju 2019. 

Bilježi se pojačan priliv u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je bilo zabilježeno 423,3 milijuna KM.

Promatrano po komponentama, najviše investicija je realizirano u formi vlasničkih udjela koji su iznosili 304,8 milijuna KM, dok su zadržane zarade iznosile 293,3 milijuna KM.

Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milijun KM, zatim Hrvatske 114,2 milijuna KM te Nizezemske 83,1 milijun KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je obogatila raspoloživu statistiku stranih investicija, jer se prvi put sada daju iznosi zadržanih zarada na tromjesečnoj razini. 

Na taj način će korisnici imati detaljnije podatke prije provođenja kompletnog godišnjeg istraživanja o direktnim stranim investicijama.

Iz Centralne banke BiH napominju kako je važno imati u vidu da su direktne investicije vrlo dinamična kategorija tokova, a posebno komponenta zadržanih zarada koje se mogu bitno mijenjati tijekom godine ovisno od odluke stranih investitora o isplatama dividendi.

Konačni godišnji iznosi se stoga mogu značajno razlikovati od međugodišnjih iznosa, što se treba imati u vidu pri pravljenju projekcija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije