Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Najveći food trendovi u 2020. će biti…

17. siječnja 2020. u 16:41 0 komentara 36 prikaza
hrana
Foto: Thinkstock

Čak i kada je riječ o kasnovečernjim narudžbama, ljudi se sve više okreću organskoj prehrani, pokazuju rezultati Uber Eats, aplikacije za dostavu.

U istraživanju su analizirali narudžbe i tako predvidjeli trendove u 2020. godini. Jedno je sigurno – domaća i organska hrana su apsolutni hit. Zdravija je za čovjeka, ali i okoliš. S obzirom na to da je ostatke pesticida koji ostaju na voću i povrću nemoguće potpuno oprati, mnogi se okreću domaćem, piše 24sata.hr. 

Izloženost pesticidima šteti zdravlju, a stručnjaci upozoravaju kako zbog stalne konzumacije voća i povrća koje nije organsko može doći do hormonalnih i oštećenja. Promicanje veganskog načina života i prehrane populariziralo se pokretom Vegenuary (izvedenica od riječi vegan i january, odnosno siječanj).

Beyonce i njezin suprug Jay-Z, bili su jedni od najvećih zagovornika ovakve prehrane. Početkom siječnja ili cijeli mjesec, izbacili su namirnice životinjskog podrijetla sa svog menija i tako potaknuli ljude da i oni barem na nekoliko dana, isprobaju zdravi način prehrane.

Ove godine, Vegenuary dobiva nasljednika – pokret Organuary. Njega zagovaraju prvenstveno liječnici, a namirnice koje su u fokusu su prvenstveno životinjske – bubrezi, jetra, srce i goveđi rep. Stručnjaci tvrde kako bi češće trebalo jesti iznutrice jer čuvaju zdravlje mozga, mišića i jetre. Dobra vijest ove godine prema Uber Eatsu je i da će ljudi češće naručiti povrće ili voće nego hamburger.

Jedna od najpopularnijih namirnica ove godine biti će reishi gljive, koje se mogu dodavati u jelo ili se od njih radi čaj. Njih se jede za bolji imunitet i obranu od sezonskih prehlada. Posebno su popularne i lignje, ali i crnilo glavonožaca. Njihovo meso i tinta bogati su makro i mikronutrijentima te vitaminima. U crnilu su i proteini, lipidi, minerali, posebno željezo.

Kelj je bogat nutrijentima

Na meniju se sve češće pojavljuju kelj, kupus i prokulice. Kupus čuva zdravlje želuca, a prokulice uklanjaju toksine i odlične su za sjajnu i njegovanu kožu.

Blistava i njegovana koža

Sve više ljudi dodaje kolagen u prahu u hranu, dok je priprema. Oni koji žele imati njegovanu i blistavu kožu, dodaju žlicu praha u smoothieje, kavu ili čaj.

Više cvjetače

Sve češće ljudi pripremaju tijesto od cvjetače. Ona se smrvi u blenderu pa kuha u mikrovalnoj. Dodaje joj se jaje, češnjak, mozzarela i sol.

2024. godine ljudi će jesti 5,7 %

Više organske hrane nego u ovoj godini. Tržište zdrave prehrane doživjet će nagli rast.

Lijepa, ali opasna hrana

Zbog fotografiranja ljudi češće jedu karambolu koja je lijepog izgleda, ali je štetna za slabe bubrege.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.