Bira se novo vodstvo

Najveće hrvatske tvrtke žele članstvo u Skupštini Vanjskotrgovinske komore

15.05.2018.
u 15:00

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK) trebala bi do kraja lipnja dobiti novo vodstvo. Prošlog tjedna istekao je rok za kandidiranje zastupnika u Skupštinu ove institucije, a koja bi trebala birati nova upravna tijela Komore za iduće četiri godine. Kao nikada do sada, zanimanje za članstvo u Skupštini je veliko. Kako doznaje Večernji list, svoje kandidate predložile su najveće hrvatske tvrtke u BiH i one žele sudjelovati u donošenju odluka o radu Vanjskotrgovinske komore BiH.

Aktivnija uloga

- Gospodarstvenici se žele aktivnije uključiti kako bi dali doprinos funkcioniranju Komore, učinili njezin rad još boljim i otvorili nove poslovne mogućnosti svima u Bosni i Hercegovini. Dio njih je već ranije bio u upravnim tijelima Komore i Skupštini, a sada su se pojavile još neke velike tvrtke koje žele pomoći radu ove institucije - rekli su nam naši sugovornici. Jedna od velikih tvrtki koje se žele uključiti u rad VTK BiH je, između ostalog, mostarski SIK koji se posljednjih godina razvio u gigant kada se govori o sektoru metalske industrije. Tu je i PROKOM iz Orašja, kao i još neke tvrtke koje svoja sjedišta imaju u županijama u kojima su Hrvati većina. Već od ranije su tu širokobriješki FEAL, Livanjska mljekara, mostarski Aluminij, Kiseljak... Konačna odluka o tome hoće li spomenute tvrtke, ali i ostale koje su aplicirale, dobiti članstvo u Skupštini VTK BiH, odlučuje povjerenstvo sastavljeno od triju predstavnika svakog od triju konstitutivna naroda. U konačnici, članstvo u Skupštini bi trebalo dobiti 11 tvrtki koje predstavljaju hrvatsku komponentu, a odluka o tome bi trebala biti donesena uskoro. Kada bi spomenuto povjerenstvo trebalo zasjedati i odlučivati o ovom pitanju, još uvijek nije poznato.

Jačanje gospodarstva

- Zadaća izabranih članova bi trebala biti da se poduzmu dodatni napori kako bi se gospodarstvo ojačalo i stvorili preduvjeti za otvaranje novih radnih mjesta, jačanje kapaciteta i dovođenje novih stranih kupaca u BiH. Višemilijunski godišnji proračun VTK BiH trebao bi biti dovoljan da se ovi ciljevi ispune. Također, u svakoj razvijenoj državi gospodarske komore imaju jak utjecaj na donošenje zakona koji se odnose na privatni sektor, poreznu politiku i brojna druga pitanja koja imaju izravan utjecaj na rad gospodarstvenika. U BiH ovaj segment priče može biti daleko veći nego je to sada slučaj - zaključili su naši sugovornici. Hrvatski predstavnik na čelu VTK BiH posljednjih osam godina je bio Bruno Bojić. Kako doznaje Večernji list, on će se kandidirati za još jedan mandat, ali za razliku od izbora prije četiri godine, ovaj put će imati protukandidata. To će biti, prema informacijama kojima raspolaže Večernji list, Vjekoslav Vuković. Bilo tko od njih dvojice od srpnja bude na čelu VTK BiH, očekuje se kako će imati daleko aktivniju ulogu u gospodarskom i društvenom životu u Bosni i Hercegovini, negoli je to do sada bio slučaj. Samo kroz jačanje gospodarstva ova država može nadići krize u koju je guraju političke nesuglasice. Stoga je važnije nego inače tko će, od sva tri konstitutivna naroda, u iduće četiri godine upravljati Vanjskotrgovinskom komorom BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?