Žepčanka Mia Matijević

Najuspješnija mlada kajakašica mora ‘prositi’ kako bi se uopće natjecala

12.09.2017.
u 09:00

 Najuspješnija mlada kajakašica Bosne i Hercegovine Mia Matijević dobila je poziv Kajakaškog saveza BiH za predstavljanje svoje države na turniru “Olimpijske nade”, najprestižnijem svjetskom kajakaškom natjecanju za mlađe dobi koje je svojevrsni preduvjet za odlazak na Olimpijske igre. No Kajak-kanu klub “550” Žepče, čija je Mia članica, nije u mogućnosti snositi troškove natjecanja koje će se održati u Češkoj Republici u veslačkom centru Račice od 15. do 17. rujna 2017.

Iznos koji klub mora osigurati je oko 7000 KM. Obveze kluba su nabaviti odgovarajuću opremu (kajak, vesla) te snijeti troškove smještaja, hrane i odlaska.

Kako bi četverostrukoj državnoj prvakinji i četverostrukoj viceprvakinji osigurao odlazak na natjecanje, klub je organizirao akciju prikupljanja novčanih sredstava. Pozvali su sugrađane i sve druge, koji su voljni pomoći, da doniraju novac.

- Prikupiti novčana sredstva u potrebnom iznosu od oko 7000 KM u ovako kratkom roku iznimno je teško. Poduzetništvo, iscrpljeno stalnom krizom, nedostatak “sluha” kod državnih institucija nadležnih za sport, sporost administracije, stanje u Kajakaškom savezu BiH, koji nema dovoljno sredstava ni za goli opstanak, stavlja pred vrhunske sportaše i klub u kojem aktivno djeluju pretežak zadatak da bi se za svoj plasman izborili sami.

Nakon toga, umjesto da slave i pripremaju se aktivno za predstojeće natjecanje, moraju sami osigurati i potrebna sredstva za odlazak na svjetska natjecanja jer njima je, očito, jedinima to važno - rekao je tajnik kluba Mirko Matijevć koji je ujedno i Mijin otac.

Sredstva raspodijeljena

Donatori su uglavnom mali poduzetnici, prijatelji kluba i poznanici.

Ističu kako su sredstva djevojci potrebna što skorije jer za svega nekoliko dana, u četvrtak, 14. rujna, Mia kreće na put u Češku Republiku, a klub je posudio potreban iznos kako bi ona otišla na novo natjecanje. Vjeruju u donacije dobrih ljudi kako bi uspješna sportašica nastavila raditi.

Općina Žepče za sport izdvaja oko 100.000 KM, čime financira 25 uspješnih sportskih kolektiva, a ta su sredstva već raspodijeljena.

- Za mene je to jako važno natjecanje jer je turnir “Olimpijske nade” najjače natjecanje na svijetu za mlađe dobne skupine ujedno i natjecanje u kojem se može osigurati norma za Olimpijske igre.

Također je jako lijep osjećaj kada predstavljate boje zastave svoje države - rekla je Mia.

Klub je poslao prijave, potrebne su kotizacije i rezervacije platili posuđenim novcem. Mia i njezin kolega Sanjin Šabanović iz Maglaja uvršteni su u startne liste natjecanja, odustajanje nije opcija jer nedolazak na natjecanje nakon prijave podrazumijeva oštre sankcije Međunarodne kajakaške federacije prema klubu i državnom Savezu, kojima bi, između ostaloga, ovoj i nekoj drugoj uspješnoj djeci ubuduće mogao biti uskraćen nastup na međunarodnim i svjetskim natjecanjima.

Obećanja, razočaranja...

- Umjesto da se pripremamo i fizički i psihički, primorani smo “prositi”. Od države, iskreno, ne očekujemo ništa jer nam je dosta praznih obećanja i razočaranja. Jedina, za sada, sigurna podrška države je izblijedjela trenirka u bojama i s grbom države, koju ćemo na polasku zadužiti u Kajakaškom savezu BiH, a nakon natjecanja, moramo je oprati i vratiti - kazao je tajnik kluba.

Trener Ivan Šupuković, kandidat za Olimpijske igre u Ateni 2004., na koje nije otišao jer nije imao novca, i pomoćni trener Toni Matijević spremni su vlastitim sredstvima financirati svoj put u Češku te spavati u autu, a njezin otac spreman je podići kredit kako bi Miji omogućio ostvarenje sna koji sanja svaki sportaš.

Žiro-račun kluba na koji se novac može uplatiti je 3383102255893318 u UniCredit Banku s naznakom “za Olimpijske nade”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije