bh. tržište rada

Najtraženiji IT inženjeri, farmaceuti, liječnici, konobari...

22.05.2019.
u 12:36

Agencija za rad i zapošljavanje BiH objavila je informacije o potrebama na tržištu rada u BiH u cilju da maturantima osnovnih i srednjih škola u BiH pruži informacije o potrebama tržišta rada te da im olakša izbor za nastavak školovanja.

Visokoobrazovane osobe

Kako navodi ravnatelj Agencije Muamer Bandić, na web-stranici Agencije svi zainteresirani mogu detaljno, po zanimanjima, vidjeti koliko je nezaposlenih osoba, a koliko se osoba određenog zanimanja zaposlilo u prethodnoj godini. Ove informacije predstavljene su za svaku županiji u FBiH, za razinu RS-a i razinu Distrikta Brčko. Objavljen je pregled po pet najbrojnijih zanimanja na evidencijama nezaposlenih. - Na osnovi podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa, situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična je već nekoliko godina. Kad je riječ o visokoobrazovanim osobama, najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inženjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine - specijalist. Osim ovih zvanja, po broju oglasa, traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih najviše i ima na evidencijama nezaposlenih. Osim ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, novinarima i socijalnim radnicima - kazao je.

Srednja stručna sprema

Najveća potražnja za radnicima sa SSS je za prodavače i ugostitelje, posebno konobare, a i dalje su traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa SSS, na evidencijama nezaposlenih najviše je ekonomskih i strojarskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i prometnih tehničara. Kad je riječ o radnicima s VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari. - Treba uzeti u obzir da je potreba za nekim od navedenih zanimanja mnogo veća od nekih drugih. S druge strane, najviše nezaposlenih s VKV i KV kvalifikacijom su vozači 
motornih vozila i frizeri - kaže Bandić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije