Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Najtraženija zanimanja u doba koronavirusa

28. travnja 2020. u 15:05 0 komentara 184 prikaza

Portal MojPosao.ba proveo je istraživanje o najtraženijim zanimanjima u doba pandemije koronavirusa i uticaju pandemije na tržište rada.

Istraživanje portala MojPosao.ba pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici. Za njima slijede programeri i radnici u proizvodnji.​

Prvo tromjeseče 2020. godine je počeo s manjim padom potražnje za radnicima od 17 posto, da bi taj pad već u ožujku iznosio 27 posto te da bi se u periodu pandemije potražnja za radnicima strmoglavila za preko 70 posto. Značajan pad je zabilježen u gotovo svim kategorijama poslova, osim u socijalnim i neprofitnim organizacijama te građevinarstvu gdje je čak zabilježen rast.

Među kategorijama poslova koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa nalazi se svakako turizam i ugostiteljstvo, koji je u prvom tromjesječju zabilježio rast poslova od tri posto da bi u drugoj polovini ožujka i prvoj polovini travnja potonuo za 85 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ostale kategorije koje su doživjele pad od preko 70 posto, su i prodaja, proizvodnja, ekonomija i financije, zdravstvo te administrativne usluge.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.