U Tomislavgradu izabrana pobjednica 11. Revije

Fabiana Guzman Mileta iz Bolivije najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji izvan Hrvatske

12.07.2024.
u 20:01

Prva pratilja je iz Srbije Barbara Piuković, a treća iz Kosova Teodora Tašić. Za najfotogeničniju djevojku je proglašena Marija Vukić iz Tolise.

 

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika i Kulturno informativnim centrom Tomislavgrad organizirala je 11. "Reviju tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske". U Tomislavgradu su se večeras okupili poznati, dužnosnici, gosti...

Završna večer se održala na Trgu gange i hajdučke družine u Tomislavgradu.

U tradicijskoj narodnoj nošnji natjecala se 21 djevojka iz svih krajeva svijeta, a odluku o pobjednici donio je žiri.  

https://cora.vecernji.ba/media/images/2024-28/ziri.jpg

Pobjedila je djevojka iz Bolivije Fabiana Guzman Mileta, prva pratilja je iz Srbije Barbara Piuković, a treća iz Kosova Teodora Tašić. 

Za najfotogeničniju djevojku je proglašena Marija Vukić iz Tolise.

Jedna od posebnosti ovogodišnje Revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske jest i ta kako je u stručnom žiriju koji je odabrao najljepšu među 21 djevojkom bila i Tomislava Dukić, Miss Hrvatske 2023.

U Tomislavgradu, osim finala događaja upriličen je i bogat program za sudionice revije. Uručene su im nagrade - replike tradicijskog nakita, a Miss fotogeničnosti nagrađena je replikom nakita koji su nosile bosanske kraljice, a kakav u svojoj kolekciji ima i poznata hollywoodska glumica Angelina Jolie.

 Pokrovitelji ovogodišnje revije bili su: Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Vlada Hercegbosanske županije, Grad Biograd na Moru i općina Tomislavgrad.

 

Cilj ove 11. po redu Revije tradicijske odjeće i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske je bio susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja naše zajedničke tradicijske kulture te upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebice u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Na dosadašnjim revijama i izboru sudjelovale su Hrvatice predstavnice hrvatskih iseljeničkih zajednica iz različitih europskih zemalja, ali i s drugih kontinenata od Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda kao i predstavnice hrvatskih manjinskih zajednica. Neke od 21 ovogodišnjih sudionica, kako su kazali organizatori, po prvi put su u domovini svojih predaka i većinom su nosile nošnje iz tih krajeva.

 

 

 

 

 

 


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije